Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   30 iunie - ultima zi…

30 iunie – ultima zi când cetățenii europeni, inclusiv români pot solicita obținerea noului statut de ședere în Regatul Unit

Cetățenii UE, elvețieni și cei originari din Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care vor să locuiască în Regatul Unit și să beneficieze de aceleași drepturi după retragerea Regatului Unit din UE pot solicita noul statut de rezident până miercuri, 30 iunie, înregistrându-se prin intermediul unui sistem.

Cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie post-Brexit și care au fost rezidenți în UK până la data de 31 decembrie 2020 trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme.

Guvernul britanic a operaționalizat noua schemă de înregistrare a statutului de rezident a cetățenilor UE post-Brexit, scopul căreia este asigurarea pentru cetățenii europeni a drepturilor de a locui și munci în Marea Britanie post-Brexit.

Există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere în Marea Britanie, în funcție de care se determină statutul:

Statutul de settled (Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani consecutivi sau mai mult sunt eligibili pentru Settled Status și își păstrează dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani consecutivi sunt eligibili pentru Pre-Settled Status și pot locui în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani.

Cetățenii UE și membrii de familie ai acestora care nu se înregistrează pentru obținerea statutului pre-settled sau settled până la data limită - 30 iunie 2021 nu vor putea beneficia de drepturile conferite de acordul de retragere.

Pot rămâne în Regatul Unit, fără să facă o cerere cetățenii irlandezi sau cei care au un permis de ședere pe o durată nedeterminată (indefinite leave to remain).

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, la miezul nopții, când a intrat în vigoare acordul de retragere.

La 2 martie 2020 au început negocierile privind viitorul parteneriat dintre UE și Regatul Unit. La 24 decembrie 2020 negociatorii UE au ajuns la un acord cu Regatul Unit cu privire la condițiile viitoarei sale cooperări cu Uniunea Europeană. Acordul s-a aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021.

La 29 aprilie 2021, Consiliul a adoptat o decizie privind încheierea acordului comercial și de cooperare și a acordului privind securitatea informațiilor dintre UE și Regatul Unit. Aceasta a fost ultima etapă pentru UE în procesul de ratificare a acordului post-Brexit. Ambele acorduri au intrat în vigoare la 1 mai 2021.