27 septembrie – ultima zi de votare în cadrul „referendumurilor” privind aderarea la Rusia, organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Zaporojie și Herson
27 septembrie este ultima zi de votare în cadrul „referendumurilor” privind aderarea la Rusia, organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Zaporojie și Herson.
Presa rusă scrie că din 23 septembrie și până pe 26 septembrie, în Lugansk au votat 83,61% dintre locuitorii regiunii, în Donețk – 86,89%, în regiunea Herson – 63,58%, iar în Zaporojie au votat 66,43% dintre rezidenți, inclusiv cetățenii care se află în prezent pe teritoriul Rusiei.
Rezultatele preliminare ale „referendumurilor” ar putea fi anunțate în perioada 27-28 septembrie, scrie presa rusă. Datele finale trebuie să fie anunțate în termen de cinci zile de la încheierea „votării”.
„Referendumurile” pentru aderarea la Rusia sunt organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, în perioada 23 – 27 septembrie. Anunțul despre organizarea „referendumurilor” a fost făcut pe 20 septembrie. Atunci, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană condamnă cu fermitate planurile Rusiei de a organiza referendumuri în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în alte teritorii ocupate ale Ucrainei, și a spus că nu va recunoaște rezultatele voturilor.
Pe 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.
Totodată, el a semnat „acorduri de prietenie, cooperare și asistență reciprocă” cu liderul autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin, și cu șeful orașului separatist Lugansk, Leonid Pasechnik, potrivit Novaya Gazeta.
Pe 24 februarie 2022, la ora 4:00, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.