Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   20 de ani de la…

20 de ani de la cel mai mare val de extindere al UE. Comisia Europeană raportează schimbările produse odată cu aderarea celor 10 state la 1 mai 2004

Sursă: europenowjournal.org

La 1 mai 2024, Uniunea Europeană sărbătorește două decenii de la cel mai mare val de extindere. Acum 20 de ani, la 1 mai 2004, cetățenii din Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria au devenit cetățeni ai UE.

Comisia Europeană a comunicat despre schimbările produse în UE odată cu extinderea din 2004:„Societatea europeană a beneficiat de mai multe inovații, investiții publice și private, de libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor și a persoanelor, de standarde mai ridicate și de oportunități mai bune”.

  • Dintre cele 10 state membre care au aderat în 2004, nouă sunt membre depline ale spațiului Schengen, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.
  • Șapte dintre aceste 10 state membre au adoptat moneda euro. Slovenia a adoptat-o prima în 2007, iar Lituania în 2015.
  • În 20 de ani, speranța de viață medie în statele care au aderat la UE în 2004 a crescut de la 75 de ani la 79 de ani.
  • Pentru cei care au aderat la Uniunea Europeană acum 20 de ani, satisfacția cu privire la calitatea vieții a crescut de la 68% în 2004 la 89% în 2024, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, citat de Comisia Europeană.
  • Potrivit Comisiei Europene, începând din 2004, peste 2,7 milioane de tineri din cele 10 țări au profitat de posibilitatea de a învăța și de a preda în străinătate. În același timp, datorită programului Erasmus+, peste 600 de mii de tineri din alte state ale UE au studiat în universitățile noilor țări membre.

În ultimii 20 de ani, în pofida încetinirii creșterii economice mondiale, economia UE a crescut cu 27%. (…) De exemplu, economiile Poloniei și Maltei au crescut de peste două ori. Slovacia a înregistrat o creștere de 80%.

Țările deja membre la momentul extinderii din 2004 s-au bucurat, de asemenea, de creștere economică. Exporturile din Spania către cele 10 țări s-au dublat în ultimii 20 de ani. În aceeași perioadă, comerțul cu mărfuri al Italiei cu aceste țări a crescut cu 77%. În mai puțin de două decenii, fluxul intern de mărfuri în interiorul UE a crescut cu peste 40%”, se arată în raportul Comisiei Europene.

  • Estonia a înregistrat o rată medie anuală de creștere a venitului național brut (VNB) de peste 8%, în timp ce Polonia, Slovacia, Malta și Letonia au crescut, în medie, cu peste 7%.
  • PIB-ul mediu pe cap de locuitor al celor 10 state membre a crescut de la 59% din media UE-27 în 2004 la 81% în 2022.
  • Nivelurile sărăciei și excluziunii sociale au scăzut de la 37% în 2005 la 17% în 2020. Numărul copiilor expuși riscului de sărăcie a scăzut de la 41% la 17% în aceeași perioadă.

Extinderea UE a creat, de asemenea, oportunități de vânzare către o piață mai mare a produselor agroalimentare. Valoarea producției agricole din aceste țări s-a triplat în ultimele două decenii, depășind 68 de miliarde de euro. (…) UE a investit substanțial în infrastructură – de la autostrăzi, conducte, transport public, conectivitate și centre de date și până la infrastructura transfrontalieră”, potrivit raportului.

  • În ultimele două decenii, lungimea autostrăzilor s-a triplat în Polonia, Ungaria și Slovacia. Începând din 2004, rețeaua feroviară a Lituaniei s-a extins cu 200 de kilometri.
  • UE a redus intensitatea energetică a economiei sale cu aproape 33%, cele 10 state membre reducând intensitatea energetică a economiilor lor cu peste 40 %.

În ultimii 20 de ani, vocea Europei pe scena mondială a devenit mai puternică, fie că a fost vorba de mobilizarea țărilor lumii să ia măsuri în domeniul schimbărilor climatice, de combaterea pandemiei sau de promovarea democrației.

O Uniune extinsă a consolidat totodată rolul Europei de principal donator umanitar. Ajutorul umanitar european – în Ucraina, în Gaza sau în Sudan – este furnizat de lucrători umanitari din întreaga UE, inclusiv, printre altele, de organizații neguvernamentale din Polonia, parteneri umanitari din Cehia și lucrători umanitari din Cipru. 

Extinderea a promovat prosperitatea, a consolidat democrația și a asigurat stabilitatea în întreaga Uniune. Iar cu 27 de state membre, UE a devenit un actor geopolitic mai puternic”, concluzionează reprezentanții Comisiei Europene.