Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   1 decembrie – Ziua Națională…

1 decembrie – Ziua Națională a României. La parada de la București vor defila și militari din R. Moldova

Imagine simbol

Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 decembrie Ziua Națională a României. În toată țara vor avea loc parade militare pentru a marca această zi importantă din istoria românilor. La parada militară de la București vor defila și militari din R. Moldova.

Peste 2 400 de militari și angajați din structurile românești (MApN, MAI, SRI, STS și Administrația Națională a Penitenciarelor) vor participa vineri, 1 decembrie, la ora 11.00, la parada militară organizată la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naţionale, relatează Libertatea.

La parada de 1 Decembrie vor defila și aproximativ 130 de mijloace tehnice – tancuri, transportoare blindate, autovehicule militare, tunuri, lansatoare de rachete, sisteme de artilerie antiaeriană, dintre care 40 sunt aeronave, adică avioane de luptă și elicoptere.

Alături de militarii români, la parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini din R. Moldova, Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Olanda, dar și militari din țările aliate NATO, a transmis Ministerul Apărării. Militarii străini sunt prezenți cu 23 de echipamente terestre și militare, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii și Turcia. 

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00. Evenimentele din București se încheie la ora 19.00 cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.  

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor și anume cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.