Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Zonele economice libere vor putea…

Zonele economice libere vor putea să își continue activitatea, deși Acordul de Asociere dintre R. Moldova și UE prevedea închiderea acestora până la 1 septembrie 2024. Proiectul de lege, votat în a doua lectură

Sursa: MDED

Deputații au votat miercuri, 31 iulie, în lectura a doua, un proiect de modificare a unor acte normative menit să „îmbunătățească funcționarea” zonelor economice libere (ZEL) din R. Moldova.

Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), autor al proiectului de lege, în Acordul de Asociere semnat acum 10 ani, potrivit prevederilor, statul avea obligația să închidă Zonele Economice Libere, întrucât legislația în materie de ajutor de stat trebuia aliniată normelor UE, până la 1 septembrie 2024.

„În acest timp, Guvernul a căutat soluții de menținere a investitorilor din ZEL-uri, continuând parcursul european, și au fost obținute următoarele rezultate:

  • Avansarea în lansarea primelor mecanisme de ajutor de stat din R. Moldova, în conformitate cu normele UE. Investitorii noi vor putea beneficia de susținere din partea statului în proporție de până la 50% din valoarea investiției. Noul mecanism de ajutor de stat urmează să fie lansat în toamnă și va fi disponibil nu doar în ZEL-uri, ci și în afara acestora.
  • Menținerea companiilor active, în condiții predictibile pentru o perioadă de tranziție de 10 ani. Astfel vor fi păstrate locurile de muncă și activitate economică.
  • Convingerea Comisiei Europene despre corectitudinea soluției pentru industriile active în ZEL-uri, pentru mii de familii din țara noastră și pentru economie”, notează Ministerul.

Potrivit Legislativului, măsurile propuse urmează să reducă birocrația și să eficientizeze administrarea zonelor economice libere prin simplificarea procesului de semnare a contractelor între Administrația zonelor libere și rezidenți. În același timp, proiectul de lege menține ajutorul de stat sub forma scutirilor la impozitul pe venit pentru o perioadă maximă de 10 ani, dar fără să depășească data de 1 ianuarie 2034. În conformitate cu aquis-ul UE, respectivele facilități fiscale vor fi condiționate de volumul investițiilor realizate și de pragul de intensitate a ajutorului de stat. Ulterior, Guvernul urmează să aprobe schema de ajutor de stat și un mecanism de guvernanță.

De asemenea, proiectul de lege conține unele modificări la Codul fiscal prin care se instituie o nouă schemă de ajutor de stat regional pentru investițiile din industria prelucrătoare. „Aceasta este aliniată integral la normele UE în materie de concurență și ajutor de stat și urmează să stimuleze interesul investitorilor pentru a deveni rezidenți în aceste zone, atrăgând investiții și creând locuri de muncă”, mai subliniază Parlamentul.

Potrivit Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană, schema de ajutor de stat în zonele economice libere trebuia aliniată la aquis-ul UE până la 1 septembrie 2024. Conform datelor statistice, pe teritoriul Republicii Moldova activau, la sfârșitul anului trecut, 6 zone economice libere cu un număr total de 258 de rezidenți și cu circa 16 000 de angajați rezidenți.