Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor.…

Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor. Riscurile generate de alimente nesigure pot evolua de la o problemă locală, la o urgență internațională

Sursa foto: ansa.gov.md

Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor, adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018 și celebrată pentru prima dată în anul 2019, este marcată anual la 7 iunie. Pericolele legate de siguranța alimentelor nu cunosc granițe. Riscurile generate de alimente nesigure pot evolua rapid de la o problemă locală, la o urgență internațională.

Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor este sărbătorită la nivel internațional, sub egida mesajului „Siguranța alimentelor: pregateste-te pentru ceva neasteptat”. Mesajul din acest an atrage atenția asupra incidentelor privind siguranța alimentelor și subliniază importanța pregătirii pentru a gestiona astfel de incidente, indiferent de gradul lor de severitate, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit reprezentanților ANSA, modalitățile prin care guvernele, oamenii de știință, sectorul privat și societatea civilă pot participa la siguranța alimentară sunt: respectarea standardelor globale, accesul la apă curată, aplicarea bunelor practici în agricultură, întărirea managementului de siguranță în utilizarea alimentelor, adoptarea unor obiceiuri de a face alegeri responsabile și sănătoase.

ANSA îndeamnă fiecare operator din domeniul alimentar să trateze cu maximă responsabilitate respectarea cerințelor din domeniul siguranței alimentelor, să citească informația de pe eticheta produselor alimentare înainte de consum și să evite alimentele vândute în locuri neautorizate.

Siguranța alimentară presupune absența riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică (bacterii, virusuri sau reziduuri de pesticide).

Aceste incidentele pot varia de la evenimente minore, până la crize majore internaționale, cum ar fi o întrerupere a curentului la domiciliu, intoxicație alimentară într-o unitate de alimentație publică, o retragere voluntară a produselor contaminate de către un producător, un focar, care provine din produse importate, un dezastru natural.Siguranța alimentară contribuie la prosperitate economică, stimularea agriculturii, o piață liberă, turism și dezvoltare durabilă”.