Votat în a doua lectură: R. Moldova va primi un grant în valoare de peste 12 milioane de euro pentru reabilitarea energetică a spitalelor, școlilor și grădinițelor
R. Moldova va beneficia de un grant în valoare de 12,4 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru proiecte de reabilitare energetică a clădirilor publice. Parlamentul a ratificat în ședința de joi, 27 octombrie, Acordul de grant cu Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea proiectului ,,Eficiența energetică în R. Moldova”.
Principalii beneficiari ai Proiectului vor fi instituțiile de menire socială – spitalele republicane, municipale și raionale, grădinițele și școlile. Asistența financiară va fi oferită de către Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene „pentru a reduce din povara financiară a potențialilor beneficiari de proiecte de reabilitare energetică a clădirilor publice”, potrivit Parlamentului.
Proiectul „Eficiența energetică în R. Moldova” are drept scop implementarea unui program național de reabilitare energetică a clădirilor publice, deținute/administrate atât de autoritățile publice centrale, cât și de cele locale, care au o performanță energetică scăzută, urmare a vechimii construcțiilor, cât și a lipsei investițiilor în lucrările de consolidare a eficienței energetice. Bugetul total al Proiectului constituie 75,5 milioane euro, cu acoperire financiară din partea Uniunii Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii Europene pentru Investiții. Proiectul urmează a fi implementat până în anul 2025.
Potrivit reprezentanților Guvernului, proiectul este deja în proces de implementare, iar instituțiile responsabile vor depune toate eforturile pentru valorificarea deplină, conform destinației și în termenii stabiliți a resurselor oferite de partenerii externi.
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre țara noastră și Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de 12,4 milioane de euro, a fost votat în două lecturi de către 80 de deputați.
„R. Moldova trece printr-o tranziție accelerată și fără precedent în domeniul energetic”, a afirmat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în luna august, când a fost semnat un acord de grant cu Banca Europeană de Investiții (BEI).
În prima etapă vor fi efectuate audituri energetice pentru complexele de clădiri ale mai multor instituții sociale, printre care Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic și cel al Mamei și Copilului. Potrivit funcționarului, instituțiile țintă ale proiectelor de eficiență energetică sunt școlile, grădinițele și spitalele din țară.