Volumul de gaze naturale consumat în luna noiembrie, cu circa 55% mai mic față de aceeași perioadă a anului 2021
Volumul de gaze naturale consumat în R. Moldova în luna noiembrie a constituit 63,1 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 55,5 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021, potrivit datelor S.A. „Moldovagaz”.
Totodată, potrivit serviciului relații publice al S.A. „Moldovagaz”, fața de luna octombrie 2022 acest indicator a crescut cu 33,5 milioane de metri cubi sau cu circa 113 %.
„În conformitate cu Legea nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice consumatorilor casnici în număr de 568 mii conturi personale le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în noiembrie 2022 în mărime de 357,9 milioane de lei.
Totodată, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 6874 locuri de consum, volumul compensațiilor a constituit 5,6 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite”, se arată într-un comunicat al Moldovagaz.
Totodată, în noiembrie de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 617 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 1,5 milioane de lei. În plus, față de 380 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.
Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 noiembrie 2022 a atins cifra de 10,569 miliarde lei și acoperă 99,4% din volumul furnizat.
Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 23 septembrie. Acest preț este cu 6 lei și 28 de bani mai scump față de tariful anterior.
Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.
Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:
- 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
- 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
- 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
- 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
Concernul rus Gazprom a livrat R. Moldova în luna noiembrie 5,7 milioane de metri cubi pe zi.