Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Sinteza activității Celulei de…

VIDEO Sinteza activității Celulei de criză: fără deconectări pe 14 ianuarie, necesitatea economisirii și situația „complicată” din stânga Nistrului

Captură foto: Facebook/ Guvernul R. Moldova

Marți, 14 ianuarie, nu vor avea loc deconectări ale energiei electrice, potrivit consilierului prim-ministrului, responsabil de comunicarea Celulei de criză, Cristian Jardan. Totuși, în sinteza activității Celulei de criză de luni, 13 ianuarie, acesta a reiterat îndemnul către cetățeni de a economisi lumină între orele 16:00 și 19:00 și în orele de vârf. Totodată, a punctat că situația din regiunea transnistreană „rămâne în continuare complicată”.

Consumul național de energie

Pentru luni, 14 ianuarie, din cauza creșterii consumului și a limitelor liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești, Energocom prognozează un deficit de energie de 484 de Megawați între ora 16:00 și 19:00. Circa 3 % din necesarul de energie electrică și va fi acoperit de livrări de urgență din România. „NU VOR AVEA LOC DECONECTĂRI! Este o prognoză, iar dacă vom consuma mai puțin în acest interval de timp, între 16:00 și 19:00, vom putea evita această situație”, a declarat consilierul.

„Odată cu încheierea sărbătorilor de iarnă și revenirea la un regim normal de muncă, ne așteptăm la o creștere a consumului. De exemplu pe azi (13 ianuarie, n.r.), Energocom arată o majorare cu 18% față de ziua de ieri. De aceea, este important să economisim în continuare, în special în orele de vârf: dimineața între 07:00 și 11:00, seara de la 18:00 la 23:00”, a punctat Cristian Jardan.

Evoluții „pozitive”

„În ultimele zile, am avut parte de mult soare și vânt care au făcut ca producerea de energie regenerabilă să crească și să atingă o cotă impresionantă de 10-15% din consum”, a subliniat acesta.

Sursele de energie electrică

După ce au fost oprite livrările de la Centrala de la Cuciurgan, mai mult de jumătate din energia electrică vine din România, în baza unor contracte bilaterale, și de pe piața liberă OPCOM. Aproape o treime este produsă în Chișinău, la Termoelectrica, circa 5% la CET Nord, iar hidrocentrala de la Costești produce aproximativ un procent, precizează Cristian Jardan.

Regiunea transnistreană

„În regiune, situația rămâne în continuare complicată. Consumatorii casnici sunt fără gaz pentru încălzire de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare un grafic de deconectări în evantai de la energia electrică. Cele mai afectate sate din regiune, aflate sub controlul Chișinăului, rămân Varnița, Copanca și Corjova, unde astăzi au fost deconectări de câte 5 ore. Tot fără gaz este platoul Cocieri care, însă, are curent, fiind conectat la rețeaua electrică de pe malul drept.

Zona Coșnița este asigurată pe deplin cu energie electrică. În același timp, necesarul de gaz în cele 4 sate: Coșnița, Doroțcaia, Pîrîta și Pohrebea este asigurat deocamdată. Autoritățile de la Chișinău au identificat următoarea soluție: Moldovagaz va compensa diferența necesară de gaz atât timp cât Tiraspoltransgaz va asigura presiunea în conducte pentru aceste localități.

Guvernul continuă să monitorizeze atent evoluțiile și va lua toate măsurile necesare pentru a evita la maxim efectele acestei situații provocată de refuzul Gazprom de a livra gaze”, a conchis reprezentantul Guvernului.

Volumul de energie electrică a fost asigurat la nivelul necesar pentru zilele de 12 și 13 ianuarie și nu a fost necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate, a anunțat anterior Celula de criză de la Guvern într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor operative al Moldelectrica, vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 18:00 și 20:00, cu un consum maxim de 921 MW.