Reprezentanții Platformei DA au proteastat în fața Consiliului Concurenței împotriva scumpirii carburanților: „Jos mafia”
Membrii Platformei Demnitate și Adevăr (DA) s-au adunat luni, 5 iunie, în fața Consiliului Concurenței unde au protestat împotriva majorării prețurilor la produsele petroliere. Manifestanții au solicitat sancționarea membrilor Consiliului Concurenței și demisia președintelui Consiliului.
„Cerem sancționarea membrilor Consiliul Concurenței pentru majorarea prețurilor la carburanți”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.
Manifestanții cer demisia șefului Consiliului Concurenței, Marcel Răducan.
„Aici stau boierii Moldovei sărăcite”. „Jos mafia”, „Demisia, demisia”, scandează protestatarii.
Pe 4 mai curent, vicepreședintele Parlamentului dizolvat, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari a solicitat convocarea de urgență a Comisiei Economie, Finanțe și Buget pentru audierea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și a Consiliului Concurenței „în vederea stabilizării situației pe piața petrolieră”.
Alexandru Slusari susținea atunci că la începutul lunii mai a avut loc a șasea majorare a prețurilor la produsele petroliere în ultimele patru luni.
Pe 5 mai, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Decizia a fost luată, susține șefa statului, după ce în cadrul ședinței din luna februarie a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) a recomandat Parlamentului modificarea cadrului legal pentru plafonarea prețurilor. Astfel, benzinăriile nu mai pot afișa alte prețuri decât cele stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Potrivit președintei Sandu, necesitatea de a plafona prețurile la produsele petroliere prin lege a venit ca urmare a înţelegerilor de cartel pe piaţa petrolieră şi inacțiunilor Consiliului Concurenței.
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari, a publicat pe 29 aprilie o parte din raportul Consiliului Concurenței privind acordurile de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova. Potrivit raportului, a fost constatată existența a cel puțin două întreprinderi independente pe piața petrolieră din R. Moldova, denumirile cărora nu au fost divulgate.
Pe 12 martie, deputații din Parlamentul dizolvat au acordat „vot de neîncredere” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) și au solicitat demisia Consiliului de Administrație al instituției. Tot atunci, Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE, a fost audiat în plenul Legislativului în legătură cu scumpirile la carburanți și produse petroliere.
La 24 februarie, carburanții s-au scumpit la numai o săptămână de la ultima scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa la unele stații PECO 18 lei și 50 de bani, iar prețul motorinei era de 15 lei și 87 de bani litrul.
La 17 februarie, după o nouă scumpire, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa 18 lei și 25 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 55 de bani litrul.
Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.
La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.