Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Programul „Ajutor la contor”:…

VIDEO Programul „Ajutor la contor”: a fost lansată platforma „compensatii.gov.md”, unde cetățenii se pot înregistra pentru a solicita compensații la energie

Foto: Moldovagaz

Platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată miercuri, 12 octombrie. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Destinat cetățenilor care doresc să solicite compensații la energie, site-ul va fi utilizat pentru depunerea cererii și atribuirea unui grad de vulnerabilitate energetică, în baza acelei cereri.

Mărimea compensației, acordată în perioada noiembrie-martie, va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 5 categorii de vulnerabilitate energetică, de la foarte ridicată până la non – vulnerabil.

Tarifele diferențiate pentru fiecare categorie de vulnerabilitate urmează a fi aprobate de Guvern.

Compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi reflectate în facturile consumatorilor la energie. Acestea se acordă consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale și energie termică. Pentru consumatorii care nu sunt conectați la gaz sau energie termică, Guvernul examinează posibilitatea compensării și pentru electricitate „în cazul majorării semnificative a prețului”, se menționează pe site.

Consumatorii se vor înregistra pe pagina web www.compensatii.gov.md, unde vor completa o cerere.

Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care nu dispun de echipament tehnic și acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a completa cererea pe www.compensatii.gov.md vor fi ajutate la înregistrare de către registratori. Registratorii vor completa cererea din spusele persoanei care solicită compensația și vor introduce datele în sistem. Registratori sunt asistenții sociali comunitari, bibliotecarii, lucrătorii direcțiilor cultură și alte persoane împuternicite din localitate.

Pentru a beneficia de compensații la energie solicitantul nu va trebui să prezinte acte doveditoare privind venitul obținut. La completarea cererii, solicitantul declară veniturile obținute de fiecare membru al familiei, estimate ca venitul mediu lunar pe ultimele 6 luni.

În veniturile declarate se includ toate sursele indiferent de proveniența acestora, inclusiv salariile, pensiile, prestațiile sociale, dividendele, încasările din activitatea antreprenorială, transferurile primite de peste hotare și alte surse de venit. Veniturile declarate vor fi contrapuse veniturilor calculate automat în baza informațiilor deținute de stat în sistemele sale informaționale.