Prim-ministra Gavrilița a anunțat noi compensații pentru consumul energiei termice: „Guvernul va compensa 80% din creșterea de tarif. Suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic va constitui 815 lei”
Prim-ministra R. Moldova Natalia Gavriliță și ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari au anunțat despre lansarea unui nou program de compensare a tarifului la căldură. Astfel, potrivit prim-ministrei, în facturile din luna ianuarie Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului. În acest sens vor fi operate modificări la legislație și buget.
Prim-ministra Gavrilița a anunțat că din ianuarie compensația maximă, oferită de Guvern pentru consumul de energie termică, va constitui 815 lei, adică cu 365 de lei mai mult față de cât este acum.
„Avem un anunț important pentru familiile din Moldova. Am monitorizat problema crizei gazelor. Am căutat soluții pentru creșterea suportului pe care ăl oferim oamenilor Am luat decizia să inițiem modificări la legislație și Buget care să permită creșterea suportului oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. Creștem volum compensat de Guvern din factura la agent termic. În noiembrie si decembrie am compensat 67% din creșterea de tarif în comparație cu octombrie. Începând cu factura din ianuarie vom compensa 80% din creșterea de tarif. În plus, am crescut volumul acoperit de compensație. În noiembrie și decembrie am compensat o gigacalorie, din ianuarie vom compensa până 1,5 gigacalorie. Aceste două măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei la 815 lei pe lună. (…) Începând cu luna ianuarie, o gospodărie din Chișinău conectată la agentul termic care consumă 1,5 gigacalorii va beneficia de 815 lei suport din partea statului. Avem peste 20 de mii de familii cu venituri mici care nu pot accesa compensații. Am decis să scoatem acest criteriu, asta înseamnă că mai multe familii vor beneficia de compensații”, a declarat Natalia Gavrilița.
Potrivit prim-ministrei, compensațiile la gazele naturale pentru consumatorii finali rămân, deocamdată, neschimbate.
„În ceea ce ține de compensațiile la gaze naturale compensațiile rămân aceleași. La moment nu sunt motive de creșterea tarifelor”, a menționat prim-ministra.
În context, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat mecanismul prin care Guvernul va compensa tarifele la agentul termic centralizat.
„Mai mult de jumătate de familii din Chișinău consumă mai mult de 1 gigacalorie, de aceea mărim volumul compensat și compensația până la 80% din creșterea tarifului față de luna octombrie 2021. (…) Am făcut transferul pentru 217 039 de familii, alte zeci de familii nu se califică în vaza Proxy. Venim cu o dublă propunere – să nu se evalueze indicatorii de bunăstare care sunt o metodă indirectă de evaluare a veniturilor familiilor pentru următoarele trei luni – să se extindă în mod automat dreptul la ajutor familiilor a cărui drept expiră în aceste luni. Astfel, familiile beneficiare de ajutor social și de ajutor pentru perioada rece a anului al căror ajutor expiră nu vor trebui să depună o nouă cerere și ele vor fi eligibile doar pentru perioada rece a anului dacă nu depun o nouă cerere. Familiile beneficiare de ajutor sociale vor trebui să depună în continuare cerere”, a declarat Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Până acum, compensația pentru prima gigacalorie consumată a constituit 450 lei. Guvernul compensadiferența, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată.