Maia Sandu, despre contractul semnat cu MGRES: „Guvernul trebuie să comunice mai bine despre necesitatea acestui contract și condițiile acestui contract”
Guvernul trebuie să-și consolideze instituțiile care se ocupă de subiectele energetice și să răspundă la toate întrebările pe care cetățenii le au în raport cu acest subiect, inclusiv despre contractul de livrare a energiei electrice pentru luna decembrie semnat de compania de stat Energocom cu Centrala de la Cuciurgan, consideră Maia Sandu, președinta R. Moldova. Declarația a fost făcută de șefa statului pentru Ziarul de Gardă de la Washington, acolo unde Sandu întreprinde în aceste zile o vizită.
Șefa statului subliniază despre importanța consolidării instituțiilor responsabile pentru gestionarea subiectelor energetice, pentru că, spune ea, problemele de energie vor fi în continuare o temă importantă.
„Cred că Guvernul trebuie să comunice mai bine despre necesitatea acestui contract și condițiile acestui contract, să răspundă la toate întrebările pe care le au cetățenii. Guvernul trebuie să își consolideze instituțiile care se ocupă de subiectele energetice pentru că este clar că problemele de energie vor fi în continuare, în următorii ani, foarte importante și avem nevoie de suficientă capacitate pe acest domeniu”, a declarat pentru ZdG președinta Maia Sandu.
Compania de stat Energocom a semnat, sâmbătă, 3 decembrie, un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), controlată de o companie de stat din Rusia, pentru luna decembrie, astfel întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom merge spre regiunea transnistreană.
Decizia a fost criticată de experți, dar și de mai mulți reprezentanți ai unor partide politice de opoziție. Reprezentanții a trei partide de opoziție, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Platforma DA și Partidul Social Democrat European (PSDE) cer explicații de la autorități după ce viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că întreaga cantitate de gaze naturale livrată de concernul rus „Gazprom” în luna decembrie va ajunge în regiunea transnistreană. Astfel, reprezentanții formațiunilor politice au criticat semnarea de către S.A. „Energocom” a contractului de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.
Platforma DA a publicat o notă informativă prin care solicită Guvernului „demisia de urgență” a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și a ministrului pentru reintegrare, Oleg Serebrian.
În schimbul celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate de Gazprom, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh.
Vicepremierul pentru infrastructură, Andrei Spînu, susține că deciziile luate au un singur scop – „să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”. Tot el a numit acordul cu MGRES „un compromis rezonabil.”
În ajunul semnării acordului dintre Energocom și MGES, la sediul OSCE din Chișinău a avut loc o rundă de negocieri în formatul „1+1”. După discuții, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a spus că au fost discutate cinci scenarii posibile de livrare a energiei electrice, propuse de malul drept.
„Chișinăul a venit cu câteva variante privind posibilitatea producerii unui volum cât mai mare cu putință de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept. Am menționat, desigur, că elementul cel mai important pentru noi este un preț cât mai mic, în măsură să protejeze cetățenii, dar și întreprinderile noastre, de facturi prea grele. De asemenea, un punct important îl reprezintă stabilitatea rețelelor noastre energetice. În contextul războiului din Ucraina, suntem, așa cum ați văzut recent, foarte vulnerabili. Rețelele electrice nu pot fi supuse unor șocuri repetate, prea puternice, gradul de uzură al infrastructurii energetice de pe ambele maluri fiind, pe alocuri, destul de mari”, a afirmat Serebrian.
La rândul său, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, declara în presa din regiunea transnistreană că „pentru ca să primească energie electrică, Chișinăul trebuie să semneze un acord cu MGRES”.
În prezent, consumatorii „Premier Energy”, adică cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful anterior, iar consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, achită 5,60 lei/kWh, cu aproximativ 80 de bani mai mult față de ultimul tarif.