Expert, despre rata taxei vamale impuse de către Trump R. Moldova: „Nu e trădare. E matematică”
Expertul WatchDog.MD, Andrei Curăraru, consideră că impunerea taxelor vamale de 31% R. Moldova de către SUA este o „măsură neinspirată” a administrației Trump. Totuși, expertul este convins că impunerea tarifului „nu e trădare, ci matematică”. Totodată, acesta atenționează că „propaganda lucrează”.
„Cum SUA și-a permis să ne impună un tarif de 31%? Simplu. Fix ca și celorlalte țări. Au scăzut câteva cifre și le-au împărțit la doi. Pe scurt, nu e trădare. E matematică. Alta însă e narațiunea care circulă acum pe grupuri și prin unele televiziuni.
Pe 2 aprilie, Trump a declarat „urgență economică” și a impus tarife pentru toate țările cu care SUA are deficit comercial, inclusiv Moldovei. Paranteză importantă: nu s-a negociat cu nimeni, nici cu UE, nici cu Japonia. A fost aplicată o formulă fixă.
Formula în cazul Moldovei: SUA a importat 142 milioane dolari și a exportat doar 54 milioane. Diferența = 88 milioane. Astfel, (88 ÷ 142) ÷ 2 = ~31%
Asta-i tot. Nu geopolitică. Nu diplomație eșuată. Dar propaganda lucrează. Și o să auzi: «SUA ne tratează ca pe dușmani», «Cu Rusia aveam piețe și gaz», «Guvernul nu e în stare să negocieze».
Realitatea? Rusia a blocat vinul, merele, TIR-urile. În SUA exportăm doar 2,5% din total.
SUA ne-a pus același tarif ca Elveției. Nu cred că ea e agresivă față de SUA, nici noi de altfel. Tariful sună urât, dar nu e o pedeapsă. E o măsură neinspirată, dar aplicată tuturor. Și da, poate fi revizuită. Dacă vrem suveranitate economică, diversificarea rămâne singura soluție. Iar dacă Moldova depindea doar de Rusia, azi eram izolați total”, a punctat expertul.
Președintele Donald Trump a prezentat miercuri, 2 aprilie, ratele „tarifelor reciproce” ale SUA cu care se vor confrunta mai mult de 180 de țări și teritorii, inclusiv R. Moldova, în cadrul noii sale politici comerciale radicale. Astfel, el a impus țării noastre taxe vamale de 31%.
În anul 2024, Statele Unite ale Americii s-a clasat pe locul 12 printre partenerii comerciali ai R. Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1,79% din valoarea comerțului total. Exportul către SUA în 2024 a fost de 2,5% și la import 1,5% din total, conform datelor Guvernului.
Schimburile comerciale moldo-americane au ajung la 225,5 milioane de de dolari SUA (dintre care export – 90,2 milioane de dolari SUA și import – 135,3 de milioane de dolari SUA), sau cu 22,1% mai mult comparativ cu anul 2023, ca urmare majorării atât a volumului exportului, cu 46,4%, cât și a importului, cu 10,0%. Soldul a constituit 45 milioane de dolari SUA în favoarea SUA.
Principalele produse exportate: peste 62 la sută constituie vermuturi și alte vinuri din struguri proaspeți, precum și sucuri de fructe sau de nuci, restul exporturilor incluzand articole de transport sau de ambalare, alcool etilic nedenaturat, alcooli ciclici si derivatii, vinuri din struguri proaspeți, imbracaminte confecționată, toroane, cabluri, benzi împletite, produse de brutărie, de patiserie si biscuiți, etc.
Principalele produse importate: autoturisme și alte autovehicule, medicamente, instrumente și aparate pentru medicina, chirurgie, stomatologie, articole și aparate de ortopedie, aparate cu raze x, mașini automate de prelucrare a datelor, semințe de floarea-soarelui, etc.