Declarațiile lui Victor Parlicov la final de mandat, despre „o potențială criză care devine tot mai reală”: „Mă simt mai ușurat, pentru că nu voi fi la butoane”
Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a susținut un briefing de presă joi, 5 decembrie, la final de mandat. Acesta a vorbit despre activitatea sa la Minister și s-a declarat „ușurat” că nu va deține funcția de ministru în timp ce „noi ne apropiem de o potențială criză care devine tot mai reală, de la 1 ianuarie”. Parlicov a precizat că nu și-a dat demisia, ci a fost revocat din funcție.
„Noi, într-adevăr, în această perioadă, ne apropiem de o potențială criză care devine tot mai reală, de la 1 ianuarie. Nu înseamnă că lumea nu va avea gaze, nu va avea energie electrică. Vreau să calmez un pic spiritele. Vor fi, doar că există un risc foarte foarte înalt ca noi să trebuiască să gestionăm tot ce ține achizițiile de energie electrică, de siguranța alimentării cu energie electrică și gaze, inclusiv să găsim soluții pentru menținerea stabilității pe malul stâng, în regim de urgență.
Eu în sensul acesta mă simt mai ușurat, pentru că nu voi fi la butoane și nu voi fi în acea celulă de criză care va trebui să gestioneze acest lucru în următoarea perioadă. Vreau să spun că noi avem puterea să trecem peste această perioadă”, a declarat Parlicov.
Fostul ministru a spus că, atunci când a preluat mandatul, una dintre priorități a fost războiul informațional, „domeniu în care a atins rezultate mai modeste”.
„În pofida faptului că noi, obiectiv vorbind, și asta arată inclusiv evaluarea externă făcută de Comunitatea energetică, am atins rezultate majore, și la ceea ce ține de securitate, și la ceea ce ține de integrarea piețelor, noi nu am reușit să convingem oamenii și să le arătăm efectele benefice ale acestor transformări. Acesta este probabil unul dintre motivele din care noi astăzi încă mai suntem atât de vulnerabili și atât de sensibili la niște narațiuni care ne-au fost impuse din exterior și la care noi nu am reușit să le schimbăm în capurile oamenilor.
Principalul subiect, pe care s-a cerut demisia mea, a fost subiectul gazelor naturale. În toată această perioadă am încercat să atrag atenția tuturor că subiectul și sensibilitatea lui este supradimensionat, umflat, în spațiul informațional. Atât ceea ce ține de dezvoltarea economică, cât și ce ține de facturile oamenilor, gazele naturale au un rol mult mai mic decât se discută în spațiul informațional. Avem 64% din gospodării care au ca sursă principală de energie sobe, dar toți se tem de prețul gazelor. Noi avem un impact asupra bugetelor gospodăriilor mult mai mare pe energie electrică, dar toată lumea discută gazele naturale. Asta este ceea ce vor actorii externi să discutăm. Aceasta nu a fost o politică dusă de Federația Rusă doar în R. Moldova, a fost un lucru pe care Federația Rusă l-a construit și niște narațiuni cu care a avut succes inclusiv la nivelul Uniunii Europene.
Aceasta nu înseamnă că subiectul nu este important, pur și simplu din păcate importanța lui percepută și sensibilitatea lui politică este mult mai mare decât importanța lui reală în viața oamenilor”, a afirmat fostul ministru al Energiei.
Președinta Maia Sandu a semnat joi, 5 decembrie, decretul prin care ministrul energiei, Victor Parlicov, a fost eliberat din funcție. Șefa statului a semnat decretul după ce Dorin Recean i-a cerut ministrului demisia.
Premierul Dorin Recean anunță demisii și solicită instituirea stării de urgență în energetică
Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat joi, 4 decembrie, demisia mai multor persoane „responsabile pentru situația creată în sectorul energetic al R. Moldova”. Din funcții vor fi demiși ministrul Energiei, Victor Parlicov, care ar fi „admis greșeli în gestionarea situației”, și directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari. Potrivit premierului, Energocom „nu a achiziționat gaze, ascunzându-se în spatele birocrației, și nu a asigurat, astfel, necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”.
De asemenea, a fost solicitată demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, care ar fi „blocat achiziționarea de gaze de către instituțiile responsabile”. În acest sens, prim-ministrul a solicitat Agenției Proprietății Publice să convoace Adunarea Generală pentru a numi un nou membru, în colaborare cu societatea civilă.
„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț. În loc să caute vinovați și să paseze responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz la momentul oportun”, a spus prim-ministrul.
În același timp, șeful Executivului a subliniat că va prelua portofoliul energetic, până la numirea noului ministru, accentuând că în cadrul unei ședințe cu instituțiile responsabile de asigurarea țării cu gaz și energie electrică au fost trasate mai multe sarcini legate de planurile de contingență pentru perioada următoare:
– Moldelectrica va asigura o capacitate mai mare de import al energiei electrice, în caz de necesitate;
– Moldelectrica va pregăti scenariile de interconexiune insulară pe linie de tensiune înaltă cu România;
– Moldelectrica va coordona cu omologii ucraineni logistica de mentenanță și reparație a liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești;
– Energocom trebuie să încheie contracte de contingență, pentru ca cetățenii să aibă lumină, în cazul în care centrala de la Cuciurgan nu poate funcționa;
– VestMoldTransgaz va majora volumele din contul de echilibrare al gazelor naturale între sistemele de transport al gazelor naturale cu omologii din Ucraina;
– Termoelectrica va pregăti planurile de creștere a capacității de producere a energiei electrice.
„Vom solicita Parlamentului să instituim starea de urgență în energetică, începând cu data de 16 decembrie. Astfel ne vom pregăti pentru orice scenariu, mai ales în situația în care de 3 ani frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a adăugat premierul.