Viceprim-ministrul Spînu: „Energocom a prelungit contractul pentru încă o lună la prețul de 59,90 dolari per megawatt-oră pentru energie electrică”
S.A. Energocom prelungit contractul pentru încă o lună la prețul de 59,90 per megawatt-oră pentru energie electrică cu MGRES. Un anunț în acest sens a fost făcut de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care menționează că Energocom va semna un contract de livrare a 30% de energie în bază cu EnergoAtom (companie de stat ucraineană).
Potrivit lui Spînu, prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65,03 USD/MWh.
„Suplimentar, începând cu ziua de mâine intră în vigoare Regulile piaței energiei electrice. Ne aliniem la practicile europene în ceea ce privește organizarea pieței angro de energie electrică. Noutatea presupune, în special, organizarea unei piețe de echilibrare și un mecanism de plată a dezechilibrelor. Aceste mecanisme se aplică între participanții la piața angro de energie și nu afectează direct consumatorii finali. După multe amânări, astăzi, putem spune că ne apropiem de standardele europene în acest sector. Suntem hotărâți să ducem reformele până la capăt”, menționează Spînu.
R. Moldova a achitat în luna mai 66,7 dolari per megawatt-oră (MWh) pentru energie electrică, iar tariful în facturi pentru luna mai a rămas neschimbat.
S.A. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu Ukrhidroenergo, companie de stat a Ucrainei. Operatorul ucrainean va începe livrările din 12 mai. Detalii aici
La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.
Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care – cu furnizori și distribuitori, în baza unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
Potrivit APP, datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.