Vadim Ceban spune că va cere ANRE și Consiliului Concurenței să investigheze „acțiunile de manipulare a pieței de gaze naturale”, în contextul declarațiilor privind livrarea gazelor la preț mai mic
Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a transmis că, în legătură cu ultimele declarații ale reprezentanților companiilor private furnizoare de gaze naturale, Moldovagaz va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliului Concurenței din R. Moldova să investigheze „aceste acțiuni de manipulare a pieței de gaze naturale”.
Anunțul lui Vadim Ceban a venit la scurt timp după ce directorul companiei Nordgaz Furnizare Alexandru Grosu, care ar urma să livreze gaze naturale, în Găgăuzia și Taraclia, la preț de 10 lei pentru un metru cub de gaze, a ținut un briefing de presă în care a declarat că întreprinderea s-a adresat oficial către operatorii rețelelor de distribuție a gazelor naturale, care activează pe teritoriul R. Moldova și sunt filiale ale întreprinderii Moldovagaz.
Detalii despre compania care ar urma să furnizeze gaze naturale în Găgăuzia la 10 lei metrul cub. Fondat de un avocat, SRL-ul nu a declarat niciun venit până acum
Compania care ar urma să furnizeze gaze naturale locuitorilor Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia cu 10 lei pentru un metru cub este „NORDGAZ FURNIZARE” SRL, conform unui document publicat de bașcana Evghenia Guțul pe rețelele de socializare.
Contractul a fost semnat între NORDGAZ FURNIZARE și ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI, o companie din Turcia. ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI ar urma să achiziționeze gazul de la compania Gas and Electricity Trading GmbH, potrivit unui alt document publicat de guvernatoare.
„Echipa noastră vă garantează aprovizionarea cu gaze naturale din Uniunea Europeană și din rețeaua de gaze naturale a Ucrainei sau din depozitele subterane”, se arată într-o scrisoare a companiei Gas and Electricity Trading GmbH.
Compania NORDGAZ FURNIZARE are sediul juridic în municipiul Bălți. Deși a primit licența pentru furnizarea gazelor naturale în luna iulie 2020, SRL-ul a declarat că a încasat 0 lei în perioada 2020-2021. Compania nu a publicat pe pagina sa web rapoartele financiare pentru anul 2022 și 2023.
Și o altă companie propune să vândă furnizorului de stat Energocom gaze naturale la un preț care, susține agentul economic, va face să scadă tariful pentru consumatorii finali.
Gaz la 11 lei? Compania care ar fi urmat să importe, din octombrie, gaze naturale din Turcia, a expediat o „ofertă comercială” Energocomului. Bînzari: „Tot ce se propune sună frumos doar pe hârtie”
Compania din R. Moldova, care a semnat la sfârșitul lunii septembrie un contract de achiziție a gazelor naturale cu compania de stat turcească Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), a anunțat că a expediat Societății pe Acțiuni „Energocom” o „ofertă comercială”, pentru luna noiembrie, care ar permite micșorarea tarifului pentru consumatorii casnici, până la 11 lei pentru un metru cub de gaze.
„Oportuniști” – astfel a descris „oferta” directorul general interimar al Energocom.
Conform unui comunicat de presă emis de East Gas Energy Trading (EGET) SRL, EGET a propus să vândă, în luna noiembrie, companiei de stat care are obligația de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență, gaze naturale la prețul de 469 de dolari/1000m3 sau 41.35 de euro/MWh, preț care ar fi mai mic decât ultimul preț anunțat de Energocom la care vinde companiei Moldovagaz – 605 dolari/1000m3.
Potrivit administratorului EGET Vitalie Șeptefraț, „oferta” companiei EGET pentru SA Energocom ar permite Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să „recalculeze tariful de furnizare a gazelor naturale și, luând în considerație prețul oferit, prețul mediu de furnizare a gazelor naturale de către SA Moldovagaz către consumatorul final ar constitui circa 11 lei/1m3, fără TVA”.