UPDATE Vizită în stânga Nistrului: ambasadorul UE a constatat că activitatea Uzinei Metalurgice este în continuare suspendată. Slusari: „Veniți la stația feroviară Rîbnița și încă aveți șanse să vedeți garnituri cu marfă”

UPDATE 10:10 Într-o reacție publicată în dimineața zilei de vineri, 21 martie, Alexandr Slusari, a îndemnat reprezentanții Delegației UE să viziteze stația feroviară Râbnița, spunând că „încă au șanse să vadă garniturile cu marfa din MMZ și Uzina de ciment din acest oraș, care a fost produsă în ultimele câteva zile”. Membrul Blocului Împreună a publicat mai multe fotografii cu vagoane de marfă.
„Propun reprezentanților Delegației UE să meargă nu la Tiraspol pentru discuții sterile și nu la MMZ pentru показуха (spectacol, n.r.) sovietică, când toți angajații uzinei în timpul vizitei au fost trimiși acasă.
Veniți la stația feroviară Rîbnița și încă aveți șanse să vedeți garnituri cu marfa din MMZ și Uzina de ciment din acest oraș, care a fost produsă în ultimele căteva zile.
Aici sunt zeci de vagoane cu așa-zisă катанка sau tijă de sârmă metalică, produsă la Uzina Metalurgică la comanda dlui Babii. Sunt peste zeci de vagoane cu cimentul, produs la combinatul din Râbnița, care aparține lui același Babii. Vedeți размахул (amplitudine, n.r). Sunt comandate zeci de vagoane de la Calea Ferată Moldova, ceea ce poate este unicul beneficiu al acestei operațiuni.
Urât este că iară cei din Transnistria ne aruncă praf în ochi, ne țin de proști cu tot cu partenerii externi, fac dumping cu tarife mizere la gaz și energia electrică, lovesc în întreprinderile din Moldova și România, iar noi continuăm să ajutăm finanțarea separatismului.
P.S.: Poate vine repede peste pod de Rezina și Daniel Vodă . Pe șeful lui nici nu-l invit. Dânsul demult este în тема”, a scris Slusari pe rețelele de socializare.
Știrea inițială:
Activitatea Uzinei Metalurgice Moldovenești (MMZ) din regiunea transnistreană este în continuare suspendată, a constatat ambasadorul UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks, care a vizitat joi, 20 martie, stânga Nistrului, conform unui comunicat de presă emis de Delegația UE. Declarația vine la o săptămână după ce membrul Blocului Împreună Alexandr Slusari a anunțat că hala de laminare a oțelului de la Uzina Metalurgică, dar și combinatul de ciment din Rîbnița, au fost repornite.
La Tiraspol, Delegația UE în R. Moldova a avut o întrevedere și cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.
„Discuțiile au vizat criza energetică și economică, procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum și situația drepturilor omului în regiune”, a comunicat Delegrația.
Potrivit comunicatului de presă publicat de reprezentanța diplomatică, în timpul vizitei la una dintre cele mai mari întreprinderi din regiune, MMZ, ambasadorul a constatat că activitatea acesteia este în continuare suspendată „din cauza crizei energetice agravate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în noiembrie 2024”. Echipa Delegației a discutat cu conducerea uzinei despre „capacitatea acesteia de a se adapta și funcționa într-o piață energetică liberalizată”.
Vizita ar mai fi „subliniat”, totodată, pachetul de asistență de urgență în valoare de 20 de milioane de euro oferit malului stâng la începutul lunii februarie – „o dovadă concretă a sprijinului UE pentru locuitorii din regiune”.
„Alte 60 de milioane de euro rămân disponibile, însă deblocarea lor depinde de progrese clare în respectarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale și a unui sistem echitabil de stabilire a prețurilor la energie. Uniunea Europeană este pregătită să ofere sprijin, dar în lipsa reformelor, susținerea nu poate avansa”, mai notează sursa citată.
În plus, la Rîbnița, Jānis Mažeiks a discutat cu elevii, profesorii și directorii liceului cu predare în română „Evrika” și Școlii nr. 10 cu predare în rusă „A. K. Belitchenko”.
„Restabilirea sediului inițial al Liceului Teoretic „Evrika” rămâne esențială pentru asigurarea unui mediu de învățare adecvat și soluționarea provocărilor educaționale de lungă durată. Educația este cheia unui viitor european mai bun, pe care îl putem construi împreună”, a transmis Delegația.
Alexandr Slusari a acuzat autoritățile de la Chișinău că ajută regiunea transnistreană să „revină treptat la faza sa tradițională a economiei gri cu industria, care activează cu tarife simbolice și distruge prin dumping întreprinderi din zonele vecine, inclusiv din România”.
Slusari a informat despre reactivarea halei de laminare a oțelului de Uzina Metalurgică pe 11 martie. Tot atunci, el a afirmat că așa-numitele autorități din stânga Nistrului nu au consumat tot gazul furnizat.
„Câteva zile cei din regiunea transnistreană nu au consumat tot gazul furnizat și Moldova Gaz a făcut rezerve pentru ei în țevile pe malul drept. Prin urmare a crescut tensiune în sistem și a intervenit operatorul român, responsabil pentru sistemul de transportare a gazului”, a scris Slusari pe Facebook.
Într-o postare din 13 martie, membrul Blocului Împreună a venit cu o nouă afirmație: a fost repornit și combinatul de ciment din Rîbnița.
„Da-da, acel combinat care, din spusele fostei ministre ai mediului, poluează atmosfera mai tare decât Uzina Metalurgică. La toți doritori și mai ales, la Daniel Vodă, pot transmite un video scurt, care confirmă activitatea uzinei, chiar dacă era necesar să fie filmat acest lucru dimineață tare cu mare risc, întrucăt combinatul deocamdată lucrează noapte”, se arată în postare.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat anterior că Chișinăul este pregătit să impună taxe de competiție pentru a stabili condiții egale pentru business.
„Dacă se confirmă informațiile privind repornirea industriei, prim-ministrul a menționat necesitatea impunerii unor taxe de competiție. Acest pas este esențial pentru a asigura un cadru echitabil între companiile de pe malul stâng și cele de pe malul drept al Nistrului”, a transmis Vodă.