Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UPDATE/ Când își va încheia…

UPDATE Când își va încheia activitatea la Energocom Victor Bînzari, a cărui demisie a fost cerută de Recean acum o săptămână. Cine va prelua funcția de director general interimar

Sursa: Energocom

UPDATE 17:35 Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că Consiliul Societății pe Acțiuni „Energocom” a decis încetarea contractului de muncă al lui Victor Bînzari, director general interimar al S.A. „Energocom”, ultima zi de activitate a lui Bînzari fiind data de 12 decembrie.

În continuare, Consiliul societății l-a nominalizat pe Eugeniu Buzatu, în prezent consilier în cadrul societății, pentru preluarea mandatului de director general interimar al S.A. „Energocom” din data de 13 decembrie 2024.

„Buzatu deține o experiență vastă în gestionarea proceselor pe piața energetică, ceea ce îl recomandă pentru această funcție de responsabilitate sporită”, a menționat APP.

Știrea inițială:

Victor Bînzari își va încheia joi, 12 decembrie, activitatea în calitate de director general interimar al Energocom. Schimbarea de management la Energocom va avea loc la o săptămâna după ce prim-ministrul Dorin Recean a cerut public demisia lui Bînzari, pentru că Energocom „nu a achiziționat gaze, ascunzându-se în spatele birocrației, și nu a asigurat, astfel, necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”. 

Aparent, e mai simplu să demiți un Ministru decât un director interimar al unei întreprinderi cu capital de stat”, a comentat miercuri, 11 decembrie, fostul ministru al Energiei Victor Parlicov, care a spus că a cerut anterior „înlăturarea” din funcție a directorului general interimar al Energocom.

Victor Bînzari a declarat miercuri pentru ZdG că, deși a renunțat la mandat, nu ar fi înțeles motivul din cauza căruia trebuia să plece și care sunt învinuirile care i se aduc.

„Toată lumea și-a făcut meseria, toți – factorii de decizie, membri ai Consiliului (Consiliul societății, nr.), și organul executiv. Noi am oferit prețuri la toate licitațiile care au fost organizate. Am spus că eu nu vreau să depun o cerere de demisie, pentru că nu știu pentru ce, și domnul director (directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, n.r.) a spus la fel, că nu poate să mă demită că nu are pentru ce (…). Mai ales că au fost depășite mai multe crize și avem alta în față. Și am spus că în astfel de caz, având în vedere că nici eu nu îmi dau demisia și nici dumneavoastră nu o solicitați, reieșind că sunt niște presiuni politice, hai să semnăm un acord de a rezilia contractul meu de management (…)”, a spus Bînzari.

Potrivit oficialului, funcția va fi preluată de un alt angajat al Energocom, din 13 decembrie. Victor Bînzari a mai spus că „nu crede” că va rămâne în sectorul public. „Mi-am făcut o concluzie, a doua concluzie în viața mea despre funcțiile publice…”, a menționat responsabilul. Bînzari a fost numit în această funcție la 8 iulie 2022.

Solicitați pentru un comentariu, reprezentanții APP au refuzat să ofere un răspuns în privința demisiei lui Bînzari.

Puțin mai devreme, fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a venit cu comentarii după ce ar fi observat că „în spațiul informațional continuă să se inoculeze ideea că responsabilitatea pentru ratarea achizițiilor de gaze la cele mai bune prețuri o poartă Ministerul Energiei”.

După ce a fost revocat din funcția de ministru al Energiei, Victor Parlicov a declarat că a solicitat demisia lui Bînzari în repetate rânduri, încă de acum un an. Acesta a mai menționat că dacă Energocom ar fi cumpărat gaze în iarnă, atunci când erau ieftine, stocurile de gaze deținute de R. Moldova „trebuiau să se ieftinească semnificativ”. „Trebuia să intre în sezonul de iarnă cu niște stocuri de gaze la preț bun”, a sublinat ex-ministrul.

„Reiterez, Ministerul Energiei nu cumpără și nu vinde gaze naturale și afirm cu toată responsabilitatea că nu doar nu am interzis achiziționarea de gaze la prețuri bune, dar dimpotrivă, am recomandat „Energocom” să fie făcute aceste achiziții încă din februarie, când aveam cele mai joase prețuri din ultimii ani, și puteam substitui gazele scumpe depozitate în Ucraina cu gaze ieftine procurate de pe piață.

Apropo, în conferința de presă din 5 decembrie, prim-ministrul a solicitat demisia a trei persoane în legătură cu situația din sectorul energetic: Victor Parlicov, ministru al energiei, Victor Bînzari, director general interimar al Energocom, și Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de observatori al Moldovagaz. Eu am fost revocat din funcția de ministru în aceeași zi, Sergiu Tofilat și-a depus mandatul pe 9 decembrie, iar Victor Bînzari își continuă activitatea la Energocom.

Aparent, e mai simplu să demiți un Ministru decât un Director interimar al unei întreprinderi cu capital de stat”, a scris Parlicov pe rețelele de socializare.

Compania cu capital de stat SA Energocom a emis vineri, 6 decembrie, o declarația, atribuită întregii echipe, în contextul anunțului prim-ministrului Dorin Recean privind solicitarea de a-și prezenta demisia din funcție directorul general interimar Victor Bînzari.

Echipa Energocom „a respins” afirmațiile autorităților centrale și ale ex-ministrului Energiei, Victor Parlicov, referitoare la „presupusa inacțiune a companiei în achiziția gazelor naturale pentru perioada de iarnă 2024-2025”. Angajații s-au arătat „nedumeriți” și „confuzi” în legătură cu solicitarea privind demiterea lui Victor Bînzari.

Premierul Dorin Recean anunță demisii și solicită instituirea stării de urgență în energetică

Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat joi, 4 decembrie, demisia mai multor persoane „responsabile pentru situația creată în sectorul energetic al R. Moldova”. Din funcție a fost demis ministrul Energiei, Victor Parlicov, care ar fi „admis greșeli în gestionarea situației”. Potrivit premierului, Energocom „nu a achiziționat gaze, ascunzându-se în spatele birocrației, și nu a asigurat, astfel, necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”

De asemenea, a fost solicitată demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, care ar fi „blocat achiziționarea de gaze de către instituțiile responsabile”. În acest sens, prim-ministrul a solicitat Agenției Proprietății Publice să convoace Adunarea Generală pentru a numi un nou membru, în colaborare cu societatea civilă.

„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț. În loc să caute vinovați și să paseze responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz la momentul oportun”, a spus prim-ministrul.

În același timp, șeful Executivului a subliniat că va prelua portofoliul energetic, până la numirea noului ministru.

Consumatorii casnici din R. Moldova achită din 1 decembrie cu 27,5% mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, sau un preț cu circa 3,3 lei mai mare decât cel anterior.