Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un nou director adjunct la…

Un nou director adjunct la Serviciul Vamal, numit de Alexandru Iacub

Sursa: customs.gov.md

Serviciul Vamal anunță că conducerea l-a prezentat joi, 12 septembrie, efectivului instituției pe directorul adjunct al Serviciului Vamal, șef al Departamentului antifraudă și conformare, Radu Radu.

Noul director adjunct al Serviciului Vamal a activat, în perioada martie 2017 – septembrie 2024, în cadrul Secretariatului Parlamentului, având drept atribuții reprezentarea intereselor Parlamentului la Curtea Constituțională, în instanțele de judecată și organele de drept. Anterior a activat în cadrul Centrului Național Anticorupție, la o casă de avocatură, precum și în domeniul privat.

Directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, i-a urat „mult succes în activitate” lui Radu, și a exprimat convingerea că acesta va asigura gestionarea proceselor instituționale „în mod transparent și un management eficient al domeniului de competență, având capacitățile profesionale necesare și o vastă experiență în cadrul autorităților publice”.

Numirea lui Radu vine la jumătate de an după ce, la șase zile după demisia directorului Serviciului Igor Talmazan, și directorul adjunct a anunțat „că a venit timpul să-și încheie activitatea”. Nicolae Vutcariov a activat în cadrul Serviciului Vamal timp de doi ani.

ZdG a scris recent că noul director al Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a colaborat, în perioada 2017-2019, cu Demian Caraseni, deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova, controlat în acea perioadă de Vladimir Plahotniuc. Iacub a fost asistentul acestuia, dar spune, într-o declarație pentru ZdG, că au avut o colaborare „tehnică”. „Nu cunosc nimic despre activitatea dumnealui”, a declarat Alexandru Iacub pentru ZdG, cu referire la acea perioadă. În 2023, Caraseni a fost învinuit că ar fi pretins și primit 12 mii de euro mită, potrivit Procuraturii Anticorupție.

Alexandru Iacub a fost numit miercuri, 28 august, în funcția de șef al Serviciului Vamal. Acesta este al patrulea șef la Serviciului Vamal din ultimii trei ani. Joi, 29 august, Ministra Finanțelor Victoria Belous l-a prezentat efectivului instituției pe noul director al Serviciului Vamal. Victoria Belous a evidențiat importanța continuării reformelor demarate și a subliniat obiectivele majore pentru instituție.