Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Wizz Air își…

ULTIMA ORĂ Wizz Air își redeschide temporar baza aeriană din Chișinău. Opt curse noi anunțate

Sursa: Wizz Air

Compania maghiară Wizz Air anunță că își redeschide temporar baza aeriană la Chișinău, închisă în octombrie 2022, în contextul „intensificării atacurilor cu rachete ale Federației Ruse asupra Ucrainei”. Totodată, vor fi lansate alte 8 rute aeriene, cu o frecvență de 2-3 zboruri săptămânale, din 16 decembrie.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, de către șeful departamentului Comunicare și Afaceri Guvernamentale al companiei aeriene Wizz Air, Andras Rado. Redeschiderea bazei operaționale pe Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) „dă dovadă de o încredere clară din partea operatorilor internaționali că AIC își valorifică întreg potențialul”, a declarat secretarul de stat în domeniul Transporturilor Mircea Păscăluță.

Astfel, de pe Aeroportul Internațional Chișinău călătorii vor putea zbura pe rutele:

  • Chișinău Dortmund – luni, miercuri, vineri/ din 16 decembrie 2024
  • Chișinău Memmingen – luni, miercuri, vineri/ din 16 decembrie 2024
  • Chișinău Nuremberg – joi, duminică/ din 19 decembrie 2024
  • Chișinău Berlin – marți, sâmbătă/ din 17 decembrie 2024
  • Chișinău Verona – luni, vineri/ din 16 decembrie 2024
  • Chișinău Paris Beauvais – marți, sâmbătă/ din 17 decembrie 2024
  • Chișinău Bologna – miercuri, duminică/ din 18 decembrie 2024
  • Chișinău Brussels Charleroi – joi, duminică/ din 19 decembrie 2024

Prețurile sunt de la circa 25 de euro până la aproximativ 40 de euro, iar bilete sunt deja disponibile, a precizat Andras Rado.

Astfel, cu cele mai noi curse, Wizz Air va opera 16 rute, spre 9 țări. Compania va deveni din nou lider pe piața locală, cu 27% din operațiunile aeriene.

Operatorul aerian low-cost Wizz Air a revenit în R. Moldova în luna decembrie 2023, cu curse pe direcția Chișinău – Roma, Chișinău – Milano și Chișinău-Londra.

În octombrie 2022, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a R. Moldova a anunțat că compania aeriană Wizz Air a decis închiderea bazei operaționale de pe Aeroportul Internațional Chișinău, „cu toate că instituția a comunicat operatorului aerian măsurile de siguranță aplicate urmare a intensificării acțiunilor militare din țara vecină”.

În acest sens, Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat atunci că operatorul aerian Wizz Air nu își sistează activitatea în R. Moldova, zborurile fiind operate în continuare pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Pe 14 martie 2023, reprezentanții operatorului aerian low-cost Wizz Air au suspendat toate zborurile către şi dinspre Chişinău în legătură cu „evoluţiile recente din R. Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării”.

„Wizz Air a monitorizat îndeaproape situaţia securităţii din R. Moldova şi a fost în permanenţă în contact cu diverse autorităţi şi agenţii locale şi internaţionale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate ale operaţiunilor. Siguranţa pasagerilor şi a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluţiilor recente din Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chişinău începând cu data de 14 martie”, se arată într-un comunicat transmis către Agerpres.

Wizz Air este o companie aeriană low-cost maghiară, deținută de Wizz Air Holdings Plc și axată pe zboruri în Europa. Compania a fost înființată în anul 2003 și a început transportul pasagerilor la 19 mai 2004.

Compania a intrat pe piața din R. Moldova în 2014, operând zboruri de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.