ULTIMA ORĂ Tiraspolul refuză ajutorul UE de 60 de milioane de euro. Cum vor ajunge gazele naturale în stânga Nistrului
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/01/krasnoselski.png)
„Pe termen mediu, oferta UE de 60 de milioane de euro era o soluție care să dezlege regiunea transnistreană de șantajul și instabilitatea energetică. Tiraspolul a refuzat această soluție. Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Condiția de bază refuzată de Tiraspol a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Prin urmare, nu pot primi bani din ajutorul european de 60 de milioane de euro”. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean luni, 10 februarie, în ziua în care se încheie ajutorul de 20 de milioane de euro oferit de UE.
Totuși, stânga Nistrului nu va reveni la situația din luna ianuarie, ci va fi aprovizionată cu gaze naturale de o companie din Ungaria, plătită de o alta din Dubai, a explicat șeful Guvernului. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) urmează să examineze subiectul.
„Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active).
Important: acesta nu este un acord între Guvernul R. Moldova și Rusia sau alte entități, ci o permisiune din partea Guvernului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaze și să nu înghețe”, a transmis Dorin Recean.
Nu sunt vizate posturile ilegale de control de-a lungul liniei administrative, la care sunt verificate mașinile și persoanele ce merg spre sau părăsesc regiunea. Sunt posturi din interiorul regiunii instalate după pretinsele explozii de la sediul MGB, astfel problema liberii circulații rămâne, a subliniat platforma Zona de Securitate.
Cum vor ajunge gazele naturale în stânga Nistrului
- O companie din Ungaria – MET Gas and Energy Marketing AG – va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, și va aduce gaze la frontiera cu R. Moldova.
„Ambele companii au fost verificate. MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piața europeană. Pentru JNX General Trading L.L.C nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni”, a menționat Recean.
- MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazele la hotar cu R. Moldova în baza contractului semnat cu Moldovagaz.
- Tiraspol va achita în avans costurile de tranzit pentru gazele transportate de la frontiera cu R. Moldova spre regiune în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
„Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe.
Noi am demonstrat că vrem și avem capacitatea să ajutăm oamenii de pe malul stâng. Când Kremlinul a eșuat să ofere condiții elementare de viață în regiune și a lăsat oamenii în frig și întuneric, noi, alături de prietenii europeni, am reușit să ducem căldură în casele oamenilor. Vom continua să luăm decizii raționale și responsabile pentru a menține pacea și buna înțelegere în toată țara”, a mai notat prim-ministrul.
În timp ce Chișinăul aștepta un răspuns din partea Tiraspolului, joi, 6 februarie, un cetățean din stânga Nistrului a fost răpit din capitală, în plină zi. Răpirea a venit la trei zile după ce Comisia Europeană și Chișinăul au anunțat un sprijin suplimentar pentru criza energetică din regiunea transnistreană, de încă 60 de milioane de euro, dacă vor fi respectate drepturile omului în stânga Nistrului. Tiraspolul nu comentase până atunci pachetul de ajutor, propus de UE pe lângă cele 20 de milioane de euro din care primea din 1 februarie gaze naturale.
De la 1 februarie până pe 7 februarie inclusiv, SA Energocom a cumpărat de pe bursele din regiune și a livrat în stânga Nistrului, conform solicitărilor Tiraspoltransgaz, 17,275 milioane metri cubi de gaze.
Uniunea Europeană a alocat un ajutor nerambursabil de urgență R. Moldova de 30 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane au fost folosite ca ajutor umanitar în cazul regiunii transnistrene și destinat pentru consumatori casnici, școli, obiective sociale.
De celelalte 10 milioane de euro Energocom a cumpărat zilnic energie electrică de la BRM și OPCOM pentru consumul malului drept.
Comisia Europeană anunță marți, 4 februarie, că a convenit cu R. Moldova o „strategie cuprinzătoare pe doi ani pentru independența și reziliența energetică a țării”. Conform unui comunicat de presă emis de Comisie, strategia are un dublu obiectiv: decuplarea R. Moldova de „nesiguranța aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea deplină a acesteia pe piața energetică a UE”.
În cadrul acestei strategii, sprijinul total pentru R. Moldova se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizate de UE până la jumătatea lunii aprilie. În plus față de acest sprijin global și ca parte a aceleiași strategii, o ofertă de 60 de milioane de euro este pusă la dispoziție pentru populația din regiunea transnistreană a Moldovei, sub rezerva anumitor condiții.