Strategia convenită de UE și R. Moldova: 100 de milioane de euro pentru compensarea facturilor. 60 de milioane pentru regiunea transnistreană
Comisia Europeană anunță marți, 4 februarie, că a convenit cu R. Moldova o „strategie cuprinzătoare pe doi ani pentru independența și reziliența energetică a țării”. Conform unui comunicat de presă emis de Comisie, strategia are un dublu obiectiv: decuplarea R. Moldova de „nesiguranța aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea deplină a acesteia pe piața energetică a UE”.
În cadrul acestei strategii, sprijinul total pentru R. Moldova se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizate de UE până la jumătatea lunii aprilie. În plus față de acest sprijin global și ca parte a aceleiași strategii, o ofertă de 60 de milioane de euro este pusă la dispoziție pentru populația din regiunea transnistreană a Moldovei, sub rezerva anumitor condiții.
„Pe termen scurt, pachetul va sprijini consumatorii moldoveni care se confruntă cu creșteri abrupte ale prețurilor pe malul drept. Acesta va permite compensarea costurilor pentru energie electrică pentru toate gospodăriile până la 110 kWh, în fiecare lună, până la 31 decembrie 2025. Acesta va include, de asemenea, un fond de ajutor pentru a reduce facturile de energie ale celor mai vulnerabile gospodării și va permite compensarea întregii creșteri a costurilor de energie electrică pentru instituțiile sociale, inclusiv grădinițe, școli și spitale.
O finanțare suplimentară de 15 milioane de euro va fi furnizată pentru a sprijini întreprinderile agroalimentare și de producție. În plus, prin mobilizarea instituțiilor financiare internaționale, va fi disponibilă o finanțare suplimentară de 50 de milioane de euro pentru investiții durabile în proiecte de eficiență energetică de către autoritățile publice locale, gospodării și IMM-uri”, a explicat Comisia.
În cadrul acestei strategii, o finanțare de 60 de milioane de euro este, de asemenea, disponibilă pentru cele peste 350 000 de persoane din regiunea transnistreană care au rămas în frig în ianuarie, ca urmare a întreruperii furnizării de energie de către Gazprom. Acest sprijin este condiționat de luarea de măsuri privind libertățile fundamentale și drepturile omului în regiunea transnistreană și exclude activitățile energointensive.
„Pe termen mai lung, sprijinul UE va permite Moldovei să își îmbunătățească securitatea energetică prin investiții și reforme pentru tranziția energetică și să asigure eliminarea completă a furnizării de resurse energetice din Rusia. Pachetul este o continuare a eforturilor depuse de Uniunea Europeană și de parteneri pentru a reduce vulnerabilitatea energetică a Moldovei. În prezent, sistemul energetic al Moldovei furnizează energie electrică și termică fără nicio pană de curent”, mai notează instituția europeană.
O strategie cuprinzătoare pentru asigurarea independenței și rezilienței energetice
Strategia cuprinde trei etape, pentru a aborda atât nevoile imediate, cât și provocările pe termen lung:
- În cadrul primei etape, Comisia a acordat deja un sprijin de urgență de 30 de milioane de euro, anunțat la 27 ianuarie. 10 milioane de euro vor permite Moldovei să achiziționeze energie electrică de pe piețele europene pentru malul drept, ceea ce va contribui la scăderea prețurilor de consum. 20 de milioane de euro sunt utilizate pentru achiziționarea de urgență de gaze pentru satisfacerea nevoilor de bază ale populației din regiunea transnistreană.
- A doua etapă va presupune acordarea unui sprijin financiar suplimentar în valoare de 100 de milioane de euro Moldovei până la jumătatea lunii aprilie, pentru a atenua creșterea facturilor la energie pentru consumatorii de pe malul drept. De asemenea, sunt disponibile fonduri suplimentare pentru a sprijini populația din regiunea transnistreană, sub rezerva adoptării unor măsuri privind libertățile fundamentale și drepturile omului.
- În cadrul celei de-a treia etape, Comisia și partenerii internaționali vor finanța acțiuni și investiții în reziliența și independența energetică a Moldovei, precum și sprijin pentru reducerea costurilor energiei pentru toți moldovenii. Acțiunile vor fi incluse în Agenda de reformă din cadrul Planului de creștere pentru Moldova și vor fi puse în aplicare până la sfârșitul anului 2026.
„Pachetul cuprinzător de sprijin pentru energie este o altă demonstrație a sprijinului puternic al UE pentru Moldova. Atunci când va fi adoptat de co-legislatori, Planul de creștere pentru Moldova ar trebui să furnizeze, înainte de vară, o primă tranșă pentru a stimula economia țării și pentru a sprijini aderarea acesteia la UE”, menționează Comisia Europeană.
Context
Gazprom nu și-a onorat obligațiile contractuale, întrerupând livrările de gaze către regiunea transnistreană a R. Moldova din 1 ianuarie 2025.
UE a furnizat deja 240 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar direct pentru sistemul energetic din Moldova în perioada 2021-2024, pentru a ajuta persoanele cele mai vulnerabile. În sezonul de încălzire 2023-2024, peste 750 000 de gospodării au beneficiat de compensații prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice sprijinit de UE.
La 27 ianuarie, Uniunea Europeană a propus un pachet de asistență de urgență în valoare de 30 de milioane de euro, ca un prim pas pentru a sprijini R. Moldova în soluționarea crizei energetice grave provocate de Gazprom.
În plus, începând din 2021, UE a oferit granturi în valoare de 67 de milioane de euro, care au mobilizat investiții de peste 640 de milioane de euro prin intermediul partenerilor financiari internaționali. Acestea sprijină eficiența energetică a Moldovei în clădirile publice și rezidențiale și tranziția către energia verde. De asemenea, UE sprijină consolidarea capacităților și pilotarea Fondului moldovenesc pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial. Moldova a beneficiat, de asemenea, de asistență macrofinanciară din partea UE în valoare de 295 de milioane de euro începând din 2023, din care 220 de milioane de euro au fost acordate sub formă de împrumuturi și 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Printre alte priorități, tranșa s-a axat pe reformele din sectorul energetic.
Din 2022, sistemul energetic al Moldovei a fost conectat la rețeaua electrică continentală europeană. La 1 decembrie 2024, capacitatea de export din UE către Ucraina și Moldova a fost majorată de la 1,7 la 2,1 GW, inclusiv 315 MW pentru Moldova. Ulterior, în decembrie, s-a ajuns la un acord prin care Moldova ar putea beneficia în continuare de capacitățile neutilizate de Ucraina.
În plus, cu ajutorul UE, malul drept al Nistrului a reușit să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze în 2022, în momentul de vârf al crizei aprovizionării cu gaze din Rusia. De atunci, malul drept este aprovizionată exclusiv de pe piețele de gaze ale UE.