Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Energia electrică s-ar…

ULTIMA ORĂ Energia electrică s-ar putea scumpi. Tarifele solicitate de Premier Energy și FEE-Nord

Sursa foto: playtech.ro

Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) cer Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor la furnizarea energiei electrice. Solicitările operatorilor au fost publicate joi, 2 ianuarie, pe site-ul Agenției.

ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, cere aprobarea prețului de 5,13 lei/kWh (cu 2,79 lei/kWh mai mare decât tariful actual, n.red.) pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.

Iar FEE-Nord, care deservește consumatorii din nordul țării, solicită majorarea prețului la 4,53 lei/kWh (1,69 lei/ kWh mai mult decât tariful în vigoare, n.red.) pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt conectate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.

Anterior, consumatorii casnici din nordul R. Moldova plăteau mai scump pentru energia electrică decât cei din centrul și sudul țării.

Potrivit companiei de stat, „Energocom”, consumul de energie electrică a fost acoperit pe deplin pentru ziua de miercuri, 1 ianuarie, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie. Este prima dată, din noiembrie 2022, când malul drept al Nistrului nu va avea contract și nu va achiziționa energie din stânga Nistrului.

Pe 1 ianuarie 2025, consumul de energie electrică a fost acoperit din următoarele surse:

  • Centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți – 35%
  • Sursele regenerabile de energie – 10%
  • Import din România în baza contractelor bilaterale – 33%
  • Import din Ucraina în baza contractelor bilaterale – 3%
  • Achiziții de pe bursa de energie OPCOM – 19%

Surse de energie electrică pentru ianuarie 2025

SA „Energocom” a anunțat marți, 31 decembrie, că, pentru luna ianuarie 2025, va suplini necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al râului Nistru) cu producție locală și cu importuri din România. Este prima dată, din noiembrie 2022, când malul drept al Nistrului nu va avea contract și nu va achiziționa energie din stânga Nistrului.

Astfel, conform unui comunicat de presă, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh (ceea ce constituie circa 28% din consum), în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă (atât de la instalațiile care au tarif fix stabilit de ANRE, cât și cele de pe piața liberă), însumat reprezentând aproximativ 10%. Sursele de energie regenerabile „depind însă de condițiile meteo și nu pot fi contabilizate ca surse sigure și continue”, menționează Energocom.

Restul 62% vor reprezenta importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM. De pe OPCOM urmează să fie achiziționați peste 178 mii de MWh (echivalentul a 39% din necesar), iar în baza contractelor bilaterale – alți 105 mii MWh (23%).