UE virează un ajutor umanitar în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și R. Moldova
Comisia Europeană (CE) anunță marți, 20 februarie, un ajutor umanitar în valoare de 83 milioane de euro pentru R. Moldova și Ucraina. Reprezentanții instituției europene susțin că finanțarea vine „într-un moment crucial”, luând în considerare faptul că circa 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina.
Din finanțarea umanitară în valoare de 83 de milioane de euro, conform comunicatului CE:
- 75 de milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoi de bază, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă potabilă, educație și asistență medicală. În prezent, strategia umanitară a UE în Ucraina se axează pe protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor din prima linie;
- 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în R. Moldova menite să ofere asistență persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecție și sănătate.
„(…) Comisia Europeană a alocat în total 926 de milioane de euro pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Din această finanțare, 860 de milioane de euro au fost alocate programelor umanitare din Ucraina și 66 de milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților care s-au adăpostit în R. Moldova, țara vecină.
Ajutorul umanitar al UE, care se acordă Ucrainei încă din 2014, permite desfășurarea de operațiuni în întreaga țară, punându-se accentul pe zonele greu accesibile din apropierea primei linii din regiunile estice și sudice.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat suferințe imense, a cauzat distrugeri masive și a declanșat nevoi umanitare majore. Luptele intense și atacurile continuă să pună în pericol viața civililor și provoacă daune grave locuințelor, aprovizionării cu apă și energie electrică, încălzirii și infrastructurii publice, cum ar fi școlile și unitățile medicale. Milioane de persoane au acces limitat sau nu au deloc acces la servicii de bază (…). UE a mobilizat toate resursele disponibile pentru a permite acordarea de asistență de urgență Ucrainei”, se spune în comunicat.
Pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de când Rusia a invadat Ucraina. O evaluare comună actualizată a pagubelor și nevoilor de reconstrucție a țării, publicată de Guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite, estimează că costul total al reconstrucției și redresării în Ucraina este de 486 de miliarde de dolari.