UE promovează cooperarea teritorială Moldova – Ucraina
Astăzi, 27 aprilie, a avut loc prima Zi Informațională din cele trei planificate în cadrul Apelului pentru Oferte al Programului Teritorial de Cooperare Moldova-Ucraina.
În cadrul evenimentului au participat circa 120 de reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG-uri și alte structuri de stat din mun. Chișinău și raioanele centrale ale Moldovei.
La 15 aprilie curent, Uniunea Europeană a lansat oficial Apelul pentru Oferte de a consolida cooperarea teritorială între Moldova și regiunile de la hotar din Ucraina. Sesiunile de informare au ca scop încurajarea potențialilor aplicanți de a participa la Apelul pentru Oferte și oferirea detaliilor tehnice despre Program. Autoritățile regionale și societatea civilă din Moldova interesate în obținerea granturilor în cadrul acestui Apel pentru Oferte pot lua parte la Zilele Informaționale, care vor avea loc la Chișinău, Bălți și Cahul, precum și la Vinnytsya și Odesa.
Programul teritorial de Cooperarea Moldova – Ucraina include regiunile Odesa, Vinnytsya și Chernivtsi din Ucraina și întreg teritoriu al Moldovei. Prioritate este acordată proiectelor comune de la hotar ce au ca scop promovarea legăturilor de afaceri, dezvoltării oportunităților de angajare în regiunile rurale, soluționarea problemelor de mediu în regiunile de la hotar. Promovarea diversității multi-culturale și integrarea socială a minorităților, precum și facilitarea contactelor între persoane de asemenea constituie un obiectiv. Termenul limită de aplicare este 14 iulie 2015.
Programul de Susținere a Cooperării Teritoriale în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC) are ca scop crearea unui mediu favorabil pentru programul de cooperarea teritorială la hotar între Moldova-Ucraina, Armenia –Georgia, Azerbaidjan – Georgia și Belarus –Ucraina. De asemenea, prin acest proiect se dorește consolidarea capacităților actorilor locali și regionali de a dezvolta și implementa proiecte în comun, în diferite domenii, precum: educația, sănătatea, cultură, sport, turism, mediu, etc. Contribuția totală a Uniunii Europene în cadrul proiectului este de 12,5 mln de euro, dintre care aproximativ 3,3 mln de euro sunt alocați pentru Apelul pentru Oferte pentru cooperarea Moldova-Ucraina. Un aplicant poate obține un grant pentru un singur proiect, iar mărimea grantului oferit poate varia între 60 000 – 300 000 de euro.