UE, pregătită să ofere R. Moldova asistență macrofinanciară în sumă de 100 milioane de euro
Comisia Europeană a adoptat propunerea unui pachet de asistență macrofinanciară în sumă de de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate, printre care se numără și R. Moldova. Țara noastră va primi 100 de milioane de euro drept suport în contextul pandemiei.
„Noutăți bune și de la Uniunea Europeană! După FMI și Federația Rusă și (destinația noastră firească) -Uniunea Europeană a decis să aloce bugetului Republicii Moldova o sumă importantă – 100 mln.EURO. Prietenul la nevoie se cunoaște! Acești bani, când vor veni, vom propune să fie orientați spre dotarea spitalelor Republicii Moldova cu echipament modern. În afară de coronaviruși, viețile moldovenilor sunt răpuse de cancer, maladii cardio-vasculare și multe alte boli. E timpul să alegem corect prioritățile!”, a precizat premierul Chicu în contextul anunțului făcut de Comisia Europeană.
Propunerea Comisiei Europene, în urma unei evaluări preliminare a nevoilor de finanțare, prevede ca fondurile să fie distribuite după cum urmează:
- Albania (180 milioane euro)
- Bosnia și Herțegovina (250 milioane euro)
- Georgia (150 milioane euro)
- Iordania (200 de milioane de euro)
- Kosovo (100 de milioane de euro)
- Republica Moldova (100 de milioane de euro)
- Muntenegru (60 de milioane de euro)
- Macedonia de Nord (160 de milioane de euro)
- Tunisia (€ 600 de milioane)
- Ucraina (1,2 miliarde de euro).
Fondurile vor fi puse la dispoziție sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile pentru a ajuta aceste țări să-și acopere nevoile imediate de finanțare urgentă. Împreună cu sprijinul Fondului Monetar Internațional, fondurile pot contribui la îmbunătățirea stabilității macroeconomice și la crearea spațiului care să permită alocarea resurselor pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socio-economice negative ale pandemiei coronavirusului.
„Sprijinirea vecinilor noștri este esențială în această perioadă de criză pentru a menține stabilită întreaga regiune. Ca parte a răspunsului global al UE la pandemia coronavirusului, trebuie să ajutăm țările vecine să amortizeze impactul grav al pandemiei”, menționează Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o Economie care lucrează pentru oameni.
Propunerea Comisiei urmează a fi supusă adoptării de către Parlamentul European și Consiliul UE. În urma adoptării propunerii, Comisia este pregătită să plătească prima tranșă cât mai rapid posibil după încheierea unui acordul privind un Memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. Cea de-a doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică anexate să fi fost puse în aplicare în timp util.
Propunerea se înscrie în topul strategiei „Team Europe”, răspunsul robust și țintit al UE pentru a sprijini eforturile țărilor partenere în combaterea pandemiei coronavirusului.