Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE anunță un acord de…

UE anunță un acord de 12 milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate din R. Moldova

Sursa: Oliver Varhelyi/X

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, au oficializat, în cadrul Forumului Global Gateway, un pachet financiar prin care Comisia Europeană va oferi un grant de investiții în valoare de 12 milioane de euro pentru proiectul BEI Global de reabilitare și modernizare a două secțiuni cheie de linii de cale ferată din Moldova.

Cu sprijinul unui împrumut ulterior de 42 de milioane de euro de la BEI Global, „infrastructura feroviară modernizată nu numai că va îmbunătăți conectivitatea internă a țării, dar va oferi și o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică”, conform BEI.

Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va fi un element central al acestui proiect. Acesta asigură „o legătură esențială” între vestul Ucrainei și porturile cheie de pe Dunăre și Prut, oferind acces la apele internaționale. Conexiunea feroviară îmbunătățită dintre R. Moldova și Ucraina are ca scop „stimularea comerțului și va fi benefică atât pentru exporturile ucrainene, cât și pentru economia moldovenească”, în contextul inițiativei „Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina”.

Proiectul va fi implementat de către operatorul feroviar Calea Ferată din Moldova și va viza reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul de transport feroviar Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari din Moldova. Acesta face parte dintr-o reformă generală la nivelul întregii țări, menită să îmbunătățească infrastructura feroviară existentă și să alinieze, pe termen lung, rețeaua feroviară a Moldovei la standardele și practicile UE.

Conform reprezentanților Băncii, pe lângă îmbunătățirile imediate aduse infrastructurii feroviare cheie din Moldova, „această colaborare este o dovadă a solidarității europene, subliniind angajamentul Uniunii Europene și al băncii sale, BEI, de a sprijini țările vecine în perioade dificile”.

„Contribuția de 12 milioane de euro pentru infrastructura feroviară din Moldova, care va fi completată de un împrumut BEI, este un semn al parteneriatului și al obiectivelor comune dintre Moldova și Uniunea Europeană. Aceasta va îmbunătăți perspectivele economice ale Moldovei și va sprijini conectivitatea regională cu Ucraina în aceste perioade dificile. Moldova poate conta pe sprijinul financiar și tehnic al băncii UE pentru a-și moderniza infrastructura prin proiecte de calitate”, a declarat președintele BEI, Werner Hoyer.

Coridorul feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari va fi reabilitat și cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care va acorda un împrumut în valoare de 23 de milioane de euro. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 4 octombrie, ratificarea unui Acord în acest sens.

BEI Global este noua direcție specializată a Grupului BEI dedicată sporirii impactului parteneriatelor internaționale și a finanțării pentru dezvoltare în afara granițelor Uniunii Europene. BEI Global este concepută „pentru a pune bazele unui parteneriat puternic și focalizat” în cadrul inițiativei „Echipa Europa” și ca parte a strategiei UE „Global Gateway”, alături de alte instituții de finanțare pentru dezvoltare și societatea civilă.

De când și-a stabilit prezența în Moldova în 2007, BEI a direcționat peste 1,19 miliarde de euro către 33 de proiecte, sprijinind obiectivele de politici ale UE în mai multe sectoare, cum ar fi transporturile, energia, IMM-urile, agricultura și infrastructura municipală. În anul 2022, au fost semnate împrumuturi cu sectorul public în valoare de 250 de milioane de euro. În 2023, Banca a acordat primul său împrumut corporativ în Moldova – un proiect de 30 de milioane de dolari împreună cu Premier Energy Distribution, operatorul privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Moldova, care vizează îmbunătățirea calității și fiabilității rețelei de energie electrică.