Ucraina a propus R. Moldova să importe gaz din UE fără participarea Gazprom
Operatorul ucrainean de gaze naturale „Ukrtransgaz” susține că a transmis Guvernului R.Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea Gazprom. Astfel, Ucraina propune R. Moldova să-și creeze propriile sale rezerve de gaze în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor. Oferta vine în legătură cu întârzierea finisării construcției gazoductului Ungheni-Chișinău.
„Timp de mai mult de trei ani, Ucraina mai nu consumă gaze de la Gazprom. Toată cantitatea necesară de gaze naturale,Ucraina le importă din țările UE datorită capacității mari a sistemului de transport al gazelor din Ucraina. Furnizorii moldoveni, cu ajutorul ucrainean, pot folosi acest sistem, care va permite Moldovei să importe independent gaze naturale din UE”, se arată în oferta propusă de Ukrtransgaz.
În plus, Ukrtransgaz este gata să ofere R. Moldova depozitele sale subterane de gaze pentru a acumula volumele de gaze necesare pentru aprovizionarea neîntreruptă cu gaze pe timpul iernii 2019/2020. Potrivit companiei, interconexiunea ar permite transportul a până la 15 milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce ar acoperi pe deplin necesitățile consumatorilor din Moldova.
„Cooperarea într-un astfel de regim poate începe imediat după semnarea acordurilor între operatorii de transport de gaze. Totodată, Ucraina a propus UE să stocheze un volum suplimentar de gaze în valoare de 3-4 miliarde de metri cubi pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze către țările din Europa de Est, care primesc în principal gaze din Federația Rusă.”
Compania afirmă că un astfel de acord nu creează obligații financiare pentru partea moldovenească.
În condițiile dependenței depline față de gazul rusesc, interesul autorităților R. Moldova pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze s-a intensificat în perioada 2010 – 2013, odată cu aderarea R. Moldova la comunitatea energetică europeană. La 27 august 2014, a avut loc festivitatea de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni, care avea 43 de km, inclusiv 11 km pe teritoriul R. Moldova. Cu toate acestea, în perioada 2015 – 2016, doar 1,2 milioane m3 de gaz românesc „au străbătut Prutul”, ceea ce reprezintă doar 0,1% din volumul anual necesar R. Moldova.
La 26 februarie 2018, întreprinderea moldovenească „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz”, în calitate de unic fondator, au câștigat licitația pentru privatizarea întreprinderii de stat a Republicii Moldova „Vestmoldtransgaz”. Prețul total de vânzare al întreprinderii de stat a fost de 180,2 milioane lei. Totuși, nu se cunoaște dacă termenii vor fi respectați, iar conducta va fi gata până în 2020.
FOTO: http://utg.ua