Termoelectrica neagă că ar fi îngropat păcura achiziționată în sezonul rece, în contextul imaginilor publicate de Usatîi: „Filmarea poate fi de la un incident din 2015”
Reprezentanții S.A. „Termoelectrica” au reacționat la declarațiile și imaginile publicate de președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, potrivit căruia compania ar fi îngropat „un lot mare de păcură de proastă calitate”.
Astfel, Termoelectrica neagă că ar fi avut loc, pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii 2022, până în prezent, deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii.
„Filmarea respectivă poate fi de la un incident din 2015 când s-a scurs în sol o cantitate de păcură”, se arată într-un comunicat de presă, în care a fost inclus un link spre un articol de presă din 2015.
Totuși, în fotografiile publicate în 2015 de Ministerul Mediului în jurul gropii nu se vede stratul verde de iarbă, ca în imaginile difuzate de Usatîi.
De cealaltă parte, Renato Usatîi susține că păcura ar fi fost îngropată la Termoelectrica pentru că nu ar fi fost utilizat întregul volum procurat de companie „care ar fi de o calitate extrem de proastă, în perioada sezonului de încălzire, iar stocurile ar fi peste normă și acum”.
Politicianul a mai declarat că păcura a fost livrată de către o companie care, „conform materialelor din presă”, ar aparține fratelui unui om de afaceri care ar avea legături cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, căruia anterior i-a vândut casa.
„Din 02 decembrie 2021 și până în prezent nu au fost organizate gropi pentru stocarea păcurei avarieri, doar în noiembrie 2022 s-a înlăturat o fisură pe conducta de condens.
Menționăm că pe perioada sezonului de încălzire în procesul tehnologic au fost utilizate 2 rezervoare de păcură, celelalte 2 rezervoare, vechi de peste 45 de ani, sunt neconforme și nefuncționale.
Pe parcursul sezonului de termoficare 2022-2023 au fost efectuate controale inopinate din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului, privind controlul asupra respectării normativelor de poluanți în aerul atmosferic prin prelevarea probelor de aer. S-a stabilit că: Termoelectrica a ținut evidența permanentă a compoziției, calității și cantității emisiilor de poluanți în atmosferă prin notificările din registru a investigațiilor ecologice de la secția de cazane și turbine. Depășiri ale emisiilor admisibile nu au fost constatate la indicatorii analizați: CO, NO2 și SO2, ca și în cadrul investigațiilor de laborator efectuate de o companie contractată.
Regretăm speculațiile politizate apărute în spațiul public”, a transmis Termoelectrica.
Ministrul Energiei Victor Parlicov a vorbit în cadrul Podcastului ZdCe despre păcura utilizată în această iarnă de Termoelectrica, o parte din ea oferită cu titlu de împrumut din rezervele de stat.
„Păcura a și fost întoarsă la Agenţia Rezerve Materiale (ARM), după aia a fost iarăși eliberată cu titlu gratuit către Termoelectrica, pentru ca să le reducă povara pe tarif. În contextul în care au fost unele critici că păcura ar fi de calitate proastă, cu procent ridicat de sulf, în perioada când păcura a fost returnată către ARM de la Termoelectrica, ARM a luat probe și a făcut o expertiză separată, independentă de Termoelectrica și s-a dovedit că păcura este de calitate ok”, a declarat Parlicov.
Pentru cine a ars păcura? Șase companii au împărțit 115 milioane de dolari pentru a încălzi capitala
ZdG a relatat anterior într-o investigație că șase companii care au livrat păcură către Termoelectrica în sezonul rece 2022-2023 pentru a încălzi locuitorii capitalei au împărțit între ele 115 milioane de dolari. Printre acestea, o firmă nou-creată care aparține fratelui unui om de faceri care anterior i-a vândut casa fostului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, firma unui vicepreședinte al Partidului Social Democrat European, fostul Partid Democrat din Moldova și o companie a unui om de afaceri anterior conectat la viața politică.
În total, pentru perioada rece a anului, Termoelectrica a achiziționat 132000 de tone de păcură. Achizițiile au fost efectuate nu prin licitații publice, dar prin negocieri directe, care au fost permise printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 15 septembrie 2022, prin derogare de la Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale.