Termenul de funcționare a Parcului IT, extins până în anul 2035. Guvernul a aprobat o hotărâre care va permite și call centerelor să beneficieze de impozitul unic de 7%
Termenul de funcționare a Parcului IT din Republica Moldova va fi extins până în 2035, cu păstrarea impozitului unic de 7% din venitul din vânzări. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv miercuri, 6 decembrie, „în scopul oferirii previzibilității și a unei perspective clare rezidenților și potențialilor investitori în domeniul tehnologiilor informaționale”, conform unui comunicat al Guvernului.
De asemenea, urmează a fi extinsă lista genurilor de activitate eligibile. Astfel, în cadrul Parcului, vor putea fi desfășurate activități ale centrelor de intermediere telefonică (call center) și alte servicii de furnizare a forţei de muncă, activități prevăzute exclusiv pentru export. În același timp, va fi instituit un Consiliu care va coordona activitatea Parcului IT. Acesta va fi format din reprezentanții Guvernului, sectorului asociativ, rezidenților Parcului, precum și ai partenerilor de dezvoltare.
Conform modificărilor, termenul de funcţionare a parcului se stabileşte prin hotărîre de Guvern, dar nu poate depăşi 20 de ani, fiind înlocuit termenul de 10 ani.
Proiectul urmează să fie examinat și aprobat la următoarea ședință a Parlamentului Republicii Moldova.
Parcul IT și-a început activitatea la data de 1 ianuarie 2018 cu un termen de funcționare de 10 ani, până pe 31 decembrie 2027.
În prezent, în cadrul Moldova Innovation Technology Park activează peste 1,600 de rezidenți la care sunt sunt angajate aproximativ 21 de mii de persoane, mai mult de 230 fiind companii fondate de investitori străini din 39 de țări. Cifra totală de afaceri pentru anul 2023 se estimează a fi în creștere cu 33% față de 2022 și va trece de 13 miliarde de lei. Rezidenții Parcului IT produc 5% din PIB și 11% din exporturile Republicii Moldova, exporturile IT ajungând la 9,2 miliarde de lei.