„Stres valutar” sau „tendință moderată”? Ce spun experții economici și BNM despre deprecierea leului
Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că în pofida deprecierii valutei naționale în raport cu euro „nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină”. Expertul în politici economice, Veceaslav Ioniță, califică însă situația creată pe piață drept „stres valutar”.
BNM menționează că, în ultimul timp pe piețele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolarul SUA, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro. Respectiv, în luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD, iar această dinamică explică deprecierea leului în raport cu euro.
În același timp, BNM califică tendința de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA (cca 48 bani) pe piața valutară internă drept una „moderată”.
Veceaslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, califică situația creată pe piață drept „stres valutar”, dar menționează că, deocamdată, nu se poate vorbi de un „șoc valutar”, care a fost înregistrat doar de două ori în istoria Republicii Moldova – în anii 1998-1999 și în 2015.
Ioniță menționează că în 17 zile ale lunii aprilie, curent, cursul valutar a oscilat cu 3%, ceea ce este mai mult decât oscilațiile înregistrate pe parcursul întregului trimestru I al anului 2019. În acest context, expertul consideră că de fapt „deprecierea bruscă” este principalul motiv de iritare în societate.
„Vreau să cred că în spatele acestei deprecieri stau doar factori obiectivi. Cel mai evident factor este creșterea cererii de valută care nu este acoperită cu ofertă. Până în februarie, deficitul de valută a constituit 250 milioane USD. Din acest motiv a și intervenit BNM, pentru a nu permite deprecierea bruscă a valutei. Costurile intervenției se ridică la 216 milioane USD. Drept rezultat rezervele valutare ale țării s-au redus de la 3.04 miliarde USD la 2,82 miliarde USD”, a menționat Veceaslav Ioniță.
Expertul economic Viorel Gîrbu susține însă că deprecierea leului nu va avea un impact major asupra prețurilor, iar cursul va reveni la normal.
„Este greu să facem estimările. Tare mult depinde de rata de timp. Cursul își va reveni la normal în scurt timp. Cel mai mare rol îl joacă Banca Națională a Moldovei. Asupra prețurilor, deprecierea leului nu are un impact major. Chiar dacă şi cresc prețurile, antrepenorul își reduce din marja de profit si oricum îşi va vinde produsele. De asemenea, nici populaţia R. Moldova nu va avea de suferit în urma acestei deprecieri”, a declarat Gîrbu.
Totodată BNM reiterează că nu prognozează sau țintește dinamica leului, obiectivul său fundamental fiind asigurarea și menținerea stabilităţii preţurilor, însă va continua să monitorizeze și evoluția pieței valutare interne.
Banca Națională informează că dispune de suficiente pârghii pentru a influența piața valutară, implicit de rezerve valutare adecvate, pentru a asigura o reacție promptă, la necesitate.
Pentru miercuri, 17 aprilie, BNM a stabilit pentru euro un curs valutar de 20 de lei și 15 bani, cu 5 bani mai mult decât în ziua precedentă. Dolarul înregistrează și el o creștere. Un dolar costă 17 lei și 83 de bani, cu 6 bani mai mult decât în ziua precedentă.