Stocurile de gaze naturale ale R. Moldova: Energocom anunță că „volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca malul drept al râului Nistru să treacă de sezonul de iarnă”
S.A. Energocom anunță miercuri, 11 ianuarie, că a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Potrivit reprezentanților societății pe acțiuni, „volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca R. Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă”.
„Acest proiect ne-a ajutat să devenim mai independenți energetic, diversificându-ne sursele de aprovizionare. Întreaga cantitate de gaze a fost procurată din surse și de la traderi din UE. De asemenea, pentru Republica Moldova, a fost utilă preluarea practicilor europene în domeniul achizițiilor”, a declarat Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.
Prima tranșă, de 100 de milioane de euro, în cadrul realizării Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie, pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale. Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie. Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaze, „inexistente până în toamna anului trecut”, se menționează într-un comunicat al companiei.
Prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 euro/MWh, aproximativ 965 de euro/1000 mc. În acest preț nu sunt incluse cheltuielile de transport și depozitare.
O parte din gazele naturale achiziționate din contul împrumutului respectiv au fost vândute S.A. Moldovagaz în luna decembrie și sunt vândute în luna ianuarie.
Potrivit Energocom, pentru realizarea proiectului menţionat au fost organizate, conform regulilor BERD, peste 100 de runde de licitație, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept, a reprezentanților autorităților centrale, precum și ai societății civile. „În cadrul licitațiilor au parvenit oferte de livrare a gazelor în diferite puncte de intrare, inclusiv în punctul de intrare Iași-Ungheni, fiind astfel utilizat gazoductul Iaşi-Chişinău”.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat anterior că volumul de gaze naturale stocate în depozitele din afara țării nu va fi făcut public.
În luna ianuarie, la fel ca în decembrie, regiunea transnistreană va primi întreaga cantitatea de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz de către concernul rus Gazprom – 5,7 milioane de metri cubi pe zi, în contextul contractului cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) de livrare a energiei electrice.