Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   STISC: A fost activată oglinda…

STISC: A fost activată oglinda DNS L ROOT. „Reprezintă un pas important în consolidarea securității și rezilienței internetului în Republica Moldova”

Imagine simbol

Serviciul Tehnologia Informaționale și Securitate Cibernetică (STISC) anunță că în conformitate cu responsabilitățile STISC privind gestionarea numelor de domenii în R. Moldova a fost activată oglinda DNS L ROOT, începând cu data de 01.05.2024, se arată într-un comunicat miercuri, 8 mai.

Managementul de tip DNS L ROOT aduce numeroase beneficii, printre care:

  -Asigurarea unui internet stabil și sigur prin gestionarea eficientă a DNS-ului, esențială pentru funcționarea internetului;

 -Promovarea concurenței între registratorii de nume de domenii, cu impact pozitiv asupra prețurilor și calității serviciilor pentru consumatori;

  -Încurajarea transparenței prin publicarea politicilor și deciziilor propuse, asigurând asumarea și angajarea părților interesate, precum și performanță, securitate și eficiență.

Managementul de tip DNS L ROOT este asigurat de către Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), o organizație non-profit responsabilă de coordonarea aspectelor legate de DNS root (L), adresare IP și alte resurse ale protocoalelor de internet.

În urma asocierii STISC la ICANN, serviciile prestate pentru mediul public și privat vor beneficia de mai multă credibilitate, siguranță, performanță și redundanță, oferind totodată o autonomie a resurselor naționale față de rețeaua globală Internet.

„Activarea oglinzii DNS L ROOT reprezintă un pas important în consolidarea securității și rezilienței internetului în Republica Moldova. Prin asocierea la ICANN, ne asigurăm că serviciile noastre sunt la cele mai înalte standarde internaționale, aducând beneficii atât pentru instituțiile publice, cât și pentru sectorul privat și cetățenii țării noastre.

Acest demers va contribui semnificativ la dezvoltarea unei infrastructuri digitale robuste și sigure, care va sprijini progresul economiei naționale și va facilita accesul la servicii digitale de calitate pentru toți cetățenii Moldovei”, a declarat directorul STISC, Alexandru Corețchi.

STISC îndeamnă furnizorii de servicii internet din Moldova să se alăture efortului guvernului și să participe la integrarea celorlalte servere root DNS în rețelele lor. „Doar printr-un efort comun vom putea asigura reziliența într-un sistem atât de complex și amplu precum rețeaua internetului”.