Stare de urgență în R. Moldova pentru o perioadă de 30 de zile în legătură cu criza din sectorul energetic. Principalele măsuri
Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat Proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Astfel, începând de vineri, 22 octombrie, în R. Moldova este declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile.
Hotărârea Guvernului prezentată de către prim-ministra Natalia Gavrilița a fost adoptată cu votul a 55 de deputați din 75 de deputați prezenți în plen. Deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, dar și fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), nu a participat la procedura de vot.
Documentul aprobat prevede și instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. Astfel, parlamentarii au introdus un amendament potrivit căruia, prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie.
„În tot acest răstimp Guvernul a purtat discuții cu Gazprom pentru menținerea presiunii. Am primit ajutor în acest sens din parte Ucrainei și României. Gazoductul Iași-Chișinău a fost folosit pentru balansare. (…) Am convocat ședința CSE și am audiat raportul pe sector. În cadrul acestei comisii s-a constatat imposibilitatea furnizorilor de a asigura presiunea în țevi și livrarea gazelor pentru consumatori. Guvernul a votat solicitarea către Parlament pentru instituirea stării de urgență. Stimați deputați, Guvernul vă propune un proiect pentru a răspunde crizei gazelor. Pe perioada stării de urgență CSE va emit dispoziții pentru executarea unor măsuri, printre care ași locarea mijloacelor pentru procurarea gazelor naturale. Rog susținerea proiectului în ”, a declarat Natalia Gavrilița.
Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
2)alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
3)adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
4)dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
5)adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
6)coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
a)informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;
b)familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;
c)introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
7)instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
8)efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.
Potrivit Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, prin declararea stării de urgență Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt în fața situației actuale.
Potrivit ministrului Justiției, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se vor aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Astfel, potrivit documentului, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova. Aceasta este a treia stare de urgență instituită în R. Moldova. Anterior în R. Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19.
PAȘII CARE URMEAZĂ A FI FĂCUȚI ASTĂZI PENTRU A ACHIZIȚIONA GAZE NATURALE DIN SURSE ALTERNATIVE:
- După votul în Parlament va urma o altă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care se va pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și se va solicita oferte pentru volumele de gaz necesare.
- Compania Energocom va achiziționa volumele de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și astfel ar urma să fie readusă presiunea în sistem la una normală.
La 13 octombrie, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat cele mai importante decizii ale CSE și a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.
La 19 octombrie, prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat că R. Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din „surse alternative” prin intermediul companiei Energocom. Prim-ministra Gavrilița nu a menționat însă volumul de gaze pe care Guvernul intenționează să-l cumpere și nici prețul.
Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.