Soluțiile opoziției pentru criza energetică: demisia lui Dorin Recean, anchetă penală în privința lui Vadim Ceban și „o mie de chinezi”
În contextul declarării stării de urgență în sectorul energetic din R. Moldova, după ce Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană, mai mulți politicieni de la Chișinău au criticat „incompetența” guvernării controlată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
Ziarul de Gardă a solicitat formațiunilor politice din opoziție să propună soluții pentru criza energetică și să ne spună cum ar fi acționat dacă s-ar fi aflat la cârma statului.
Demisia prim-ministrului Dorin Recean este una dintre cele mai „populare” soluții ale politicienilor.
Ziarul de Gardă a contactat liderii și reprezentanții mai multor partide politice din R. Moldova. O parte au ignorat apelul reporterei ZdG, alții nu au răspuns pentru că ar fi în vacanță, iar unii au refuzat să răspundă la întrebări.
Am obținut răspunsuri de la unul dintre liderii Blocului „Împreună”, Ștefan Gligor; deputatul comunist Oleg Reidman; președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur și parlamentarul socialist Grigore Novac. Soluțiile formațiunilor Mișcarea Alternativă Națională (MAN), „Partidul Nostru” (PN) și Partidul Republican „Inima Moldovei” (PRIM) au fost culese din declarațiile publice ale liderilor acestora.
„Este treaba guvernării”
Reprezentanții Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) au refuzat să ofere potențiale soluții pentru criza energetică. Deputatul comunist Oleg Reidman a declarat că identificarea soluțiilor „este treaba guvernării”. Potrivit acestuia, PAS trebuie „să se ocupe, să caute”.
„Eu nu le sunt profesor și n-am de gând să-i sfătuiesc. Oricum ei nu iubesc sfaturile opoziției”, a punctat parlamentarul.
Negocieri cu Rusia și UE
Deputatul socialist Grigore Novac, colegul de bloc politic al lui Oleg Reidman a declarat că „unica soluție” sunt negocierile „cu partenerii noștri de dezvoltare” și „vecinii”. După mai multe întrebări și solicitări de a numi „partenerii noștri”, Novac a specificat că este vorba despre UE, Federația Rusă și Ucraina. Întrebat de ce ar fi necesar dialogul cu Rusia, Novac nu a răspuns, doar a menționat că „fără ei – nicidecum, clar lucru”.
„Noi dacă dorim resurse energetice la preț mai atractiv, mai adecvat, asta e soluția de bază”, a subliniat deputatul, adăugând că guvernarea ar trebui să-și dea demisia. „Trebuie să vină cei care au capacitatea, inclusiv analitică, de a evalua potențiale riscuri energetice din timp, nu să ne trezim în pragul iernii că cineva nu și-a făcut bine treaba”, a argumentat Grigore Novac.
Alegeri anticipate
Despre demisia, „dezmățul și incompetența guvernării” a a vorbit și președintele formațiunii „Partidului Nostru” (PN), Renato Usatîi. În contextul crizei energetice, Usatîi a reiterat că ar fi propus guvernării „soluții clare pentru a preveni criza” în august-septembrie 2024. Acum, „situația demonstrează clar că actuala guvernare este incapabilă să gestioneze criza și să protejeze cetățenii”, de aceea, liderul PN a cerut organizarea alegerilor parlamentare anticipate și formarea unui nou Guvern „din profesioniști”.
Anchetă penală pentru trădare de patrie
Și unul dintre liderii Blocului „Împreună”, Ștefan Gligor, susține că demisia lui Dorin Recean ar fi „unica soluție”. „Dacă noi eram la guvernare, Vladim Ceban ar fi fost investigat penal pentru o bănuială rezonabilă de trădare de patrie și sabotaj și nicidecum nu ar fi fost păstrat în funcție, cum a făcut-o actualul premier Dorin Recean. Cu certitudine am fi investigat penal activitatea atât a Moldovagaz cât și a premierului care a acoperit politic conducerea acestei întreprinderi de stat”, a declarat politicianul. (oficial, în R. Moldova, puterea judecătorească este independentă de puterea executivă și cea legislativă, iar politicienii nu pot influența deschiderea dosarelor penale sau a unor investigații de natură penală, n.r.)
Totodată, Ștefan Gligor a declarat că Dorin Recean ar fi ignorat „cu mare insistență” faptul că există „bănuieli și probe cu privire la delapidarea banilor folosiți pentru achiziții la Moldovagaz, cu creșteri artificiale, prin companii intermediare, de sute de procente”, despre care, spune politicianul, prim-ministrul ar fi fost anunțat de Sergiu Tofilat, fost membru al Consiliului de observatori al S.A. „Moldovagaz”.
„Dacă noi am fi venit la guvernare astăzi, am fi fost nevoiți să intervenim de urgență la câteva capitole. În primul rând ar fi trebuit să ponderăm inflația. Pentru a pondera inflația, statul trebuie să-și asume plafonarea tarifului la energie electrică. Noi am propus să fie 35% din creștere. Dacă lăsăm oamenii să achite tariful actual, inclusiv producătorii, persoanele juridice, impactul general va fi unul va fi unul foarte prost pentru economie, aflată și așa într-o criză sistemică”, a punctat Ștefan Gligor.
„Factura de sub brad”
Președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, a cerut și ea public demisia premierului Dorin Recean. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, Irina Vlah spune că Recean s-ar face ar fi provocat criza energetică. Totodată, PRIM a lansat campania „Factura de sub brad”, o „adaptare” a campaniei Guvernului „Biblioteca de sub brad”.
„Vom colecta copii ale facturilor pe care le vor primi cetățenii în perioada imediat următoare și le vom depune sub brad, la intrare în Guvern. Acțiunea are scopul de a-i informa pe cei de la guvernare ce facturi primesc în realitate cetățenii din cauza incompetenței factorilor decizionali și că acele compensații pe care le-au calculat nici pe departe nu sunt suficiente”, a notat Irina Vlah.
Totodată, Irina Vlah a înregistrat un mesaj video în care se adresează diasporei. Aceasta le-a propus să campania „adoptă o factură”, o altă „adaptare” a unei campanii din 2016 – „Adoptă un vot”: „Vă îndemnăm să identificați câte un bătrân singuratic sau o familie social vulnerabilă și să le achitați măcar o factură în perioada rece a anului. (…) A venit timpul să le demonstrăm tuturor că diaspora este o forță nu doar în alegeri, dar în permanenţă”, se arată în mesajul președintei PRIM.
Deși ZdG a contactat-o pe parcursul mai multor zile pentru a obține și alte soluții decât cele pe care le-a propus politiciana, Irina Vlah nu a răspuns la telefon.
Datornicii, scutiți de deconectări
Președintele formațiunii Mișcarea Alternativă Națională (MAN), Ion Ceban, a solicitat public Guvernului „să adopte de urgență măsuri concrete care să sprijine populația afectată de creșterea tarifelor la agentul termic, energie electrică, gaze naturale și carburanți”. Partidul primarului general a formulat și o serie de propuneri, printre care:
- Posibilitatea achitării eșalonate a facturilor;
- Majorări acoperite din banii Guvernului, „astfel ca în perioada rece a anului consumatorul final să nu aibă majorări la facturi, iar în perioada caldă, când lumea nu va avea facturi pentru încălzire, să fie acoperite aceste costuri”;
- Cetățenii și agenții economici să nu fie deconectați de la gaze și energia electrică chiar dacă acumulează datorii în factură.
1 000 de chinezi
Liderul Partidul Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, și-a exprimat „nedumerirea și nemulțumirea” vizavi de „lipsa părții vizionare” a guvernării. Una dintre soluții, conform politicianului, este să învățăm lecția de acum și să ne pregătim pentru iarna următoare, altfel o să repetăm aceeași greșeală. În acest sens, Galbur propune „de făcut o prioritate națională construcția liniilor de înaltă tensiune”.
„Eu aș declara drept obiectiv strategic național construcția liniilor de înaltă tensiune. Ele trebuie construite, nu știu, treaba lor, să aducă 1 000 de chinezi, nu contează, să ieșim toți să săpăm. Deci nu până la sfârșitul anului 2025, dar până în toamna anului 2025 aceste linii de înaltă tensiune trebuie să fie gata. Să nu mai umble cu imposibil, nu știu ce”, a subliniat liderul PNM.
Dragoș Galbur a spus că Guvernul tace despre faptul că toată electricitatea pe care o cumpărăm din România și din Bulgaria, trece oricum prin MGRES, trece prin Ucraina și vine în R. Moldova prin regiunea transnistreană. „Dacă transnistrenii decid, mă rog, primesc ordin să ne închidă electricitatea pe care o achiziționăm, pot să o facă oricum. Faptul că ei azi manipulează politic cu faptul că s-au majorat prețurile și avem electricitate de pe piața europeană, dar gata, nu mai depindem de Rusia, nu-i așa. Noi încă depindem de Rusia și încă suntem șantajabili atât timp cât energia electrică intră în R. Moldova prin MGRES-ul de la Cuciurgan”, a conchis Dragoș Galbur.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Începând cu 3 ianuarie, pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică. Iar pe malul drept, energia electrică este cumpărată de pe piață.