Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SFS: 1 iulie este termenul…

SFS: 1 iulie este termenul limită de achitare a impozitului funciar și pe bunurile imobiliare. Deținătorii de semnătură electronică pot genera online avizele de plată a impozitelor

Sursa foto: sfs.md

Întâi iulie este termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare și a impozitului funciar, anunță marți, 11 iunie, Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Impozitul pentru bunurile imobiliare și a terenurilor, achiziționate de persoanele fizice după data de 31 martie 2024, se va achita până pe 25 martie 2025.

„Serviciul Fiscal de Stat informează persoanele fizice-cetățeni și gospodăriile ţărăneşti (de fermier) – subiecți ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar că, pentru anul 2024, termenele-limită de achitare a acestora sunt:

  • 01 iulie 2024 – în cazul bunurilor imobiliare şi a terenurilor persoanelor fizice – cetăţeni, precum şi a terenurilor neevaluate în scopul impozitării ale gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), existente și/sau dobândite până la 31 martie inclusiv a anului curent;
  • 25 martie 2025 – în cazul bunurilor imobiliare şi a terenurilor persoanelor fizice – cetăţeni, precum şi a terenurilor neevaluate în scopul impozitării ale gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), dobândite după 31 martie a anului curent”.

Suma impozitului pe bunurile imobiliare și a impozitului funciar, în cazul persoanelor fizice și a gospodăriilor țărănești (pentru terenurile neevaluate), se calculează anual de către serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor.

Reprezentanții primăriilor vor expedia avizele de plată a impozitelor pentru bunurile dobândite până la data de 31 martie 2024, până la 15 iunie 2024, și până la 01 februarie 2025, pentru bunurile dobândite după data de 31 martie 2024.

Deținătorii de semnătură electronică pot genera avizele de plată a impozitului prin intermediul serviciului „Vizualizarea impozitului în baza fișei imobilului” care poate fi accesat pe pagina-web a SFS, iar achitarea impozitelor poate fi efectuată on-line, prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice “MPay”.

Autoritățile fiscale atenționează că, pentru fiecare zi de întârziere a plății impozitelor de la termenele stabilite de legislație, se va aplica o majorare de întârziere (penalitate) în mărime de 0,0273% pe zi.