Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ședință de lucru la Guvern…

Ședință de lucru la Guvern cu reprezentanții celor mai mari companii din sectorul agroalimentar. Programul de compensații, care urma să fie anunțat săptămâna trecută, amânat pentru „perioada următoare”

Sursa: gov.md

Importanța ajustării consumului de energie la nivelul întreprinderilor și necesitatea investițiilor în eficiența energetică au fost discutate joi, 9 ianuarie, la întrevederea premierului Dorin Recean cu reprezentanții asociațiilor producătorilor de carne, lapte și panificație. Potrivit premierului, în contextul provocărilor generate de criza energetică, menținerea competitivității și combaterea inflației rămân „sarcini de bază”, iar pe termen lung este prioritară adaptarea la prețul de piață al energiei electrice, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Șeful Executivului s-a referit la programul de compensații pentru mediul de afaceri, care va fi anunțat „în perioada următoare”, deși ar fi urmat să fie prezentat încă săptămâna trecută, și a vorbit despre mecanismul de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova. Acesta vine în suportul producătorilor care intenționează să-și modernizeze afacerile, inclusiv în scopul sporirii eficienței energetice.

„Obiectivul nostru este să avem o perioadă de tranziție în care vom investi în eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă, așa încât să cheltuim mai puțin. Până atunci, vom sprijini industria alimentară prin măsuri pe termen scurt și lung. Să nu uităm că actuala criză reprezintă o provocare, dar și o oportunitate de a transforma economia noastră în una mai eficientă și mai durabilă”, a spus premierul Dorin Recean.

Reprezentanții industriei au adus în discuție necesitatea subvenționării proiectelor de instalare a panourilor solare, a auditurilor energetice, dar și revizuirea taxelor vamale pentru materia primă importată. În același timp, participanții la ședință au menționat măsurile pe care le-au luat pentru economisirea energiei electrice la întreprinderile pe care le conduc, printre care instalarea senzorilor de oprire automată a luminii și înlocuirea becurilor cu cele LED. 

Guvernul a anunțat anterior că urmează să anunțe un program de compensații la energie pentru mediul de afaceri. Modalitățile prin care poate fi ajustat consumul de energie la nivelul întreprinderilor și cum va sprijini statul mediul de afaceri au fost discutate joi, 26 decembrie, la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanți ai marilor companii și ai asociațiilor de business.

Premierul a accentuat atunci că, similar cu programul de compensații pentru cetățeni, „săptămâna următoare” va fi anunțat un program de compensații pentru mediul de afaceri. În același timp, prim-ministrul a solicitat întreprinderilor să analizeze posibilitatea de a transfera anumite activități din procesul de producție pe timp de noapte, pentru a contribui la limitarea consumului de energie în orele de vârf. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat în ședința de vineri, 3 ianuarie, prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice furnizată de Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. pentru anul 2025 și de către de S.A. „FEE-Nord” S.R.L. Hotărârile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Consumatorii din centrul și sudul țării vor achita 4.10 lei/kWh, cu 1 leu și 76 de bani mai mult decât prețul actual de 2,34 lei/kWh. Clienții casnici ai S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord) vor scoate din buzunare 4.68 lei pentru un kWh.

În premieră, consumatorii finali care dispun de echipamentele de măsurare vor beneficia de prețuri diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali precum și în funcție de orele de consum.

La 16 decembrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență, în legătură cu riscul întreruperii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului de către Federația Rusă și care ar putea duce la o criză umanitară în regiune și provoca întreruperea producției de energie electrică a Centralei de la Cuciurgan. Începând de joi, 26 decembrie, la Guvern este activă o celulă de criză, care asigură gestionarea eficientă a situațiilor de urgență.