Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Scenarii de criză: De unde…

Scenarii de criză: De unde va lua energie electrică malul drept, și cum se va încălzi iarna regiunea transnistreană, în cazul în care Gazprom va opri livrările?

Imagine simbol

În scenariul în care compania rusească Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană a R. Moldova, autoritățile vor aplica treptat o serie de măsuri pentru a atenua impactul acestei decizii.

Ministerul Energiei a inclus în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025 două scenarii de comportament a concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Unul dintre scenarii presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale „Gazprom” față de „Moldovagaz”. În această situație, autoritățile din R. Moldova „nu vor obstrucționa livrarea”, conform unui comunicat de presă.

Chiar și în cazul unei stopări totale a furnizării de gaze, Ministerul Energiei estimează că nu va exista un deficit de gaze pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului și că nu va fi necesară deconectarea consumatorilor întreruptibili.

  • Începând cu luna decembrie 2022, întreg volumul de gaze naturale de 5,7 mil. m3/zi livrat către Republica Moldova de SAP „Gazprom” a fost alocat de către SA „Moldovagaz” pentru acoperirea consumului malului stâng și pentru producerea energiei electrice de către MGRES pentru malul drept.

În caz de necesitate, SA „Energocom” va putea asigura furnizarea de gaze naturale pentru categoriile de consumatori protejați și vulnerabili din regiunea transnistreană prin intermediul SRL „Tiraspoltransgaz”, „în schimbul unei plăți corespunzătoare costurilor de achiziție”. Deși infrastructura actuală de transport a gazelor permite acoperirea necesarului de consum pentru întreaga țară, există riscul ca pe malul stâng consumatorii să nu își poată permite achiziționarea gazelor la prețurile de piață, aspect sublinat în planul elaborat.

Pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică în scenariul în care livrările de gaze ar fi întrerupte, Planul prevede majorarea importurilor de energie din România și alte țări ale Uniunii Europene. Vor fi activate interconectările electrice la punctele de frontieră cu România cu tensiunea de 110 kV și vor fi consolidate capacitățile de transport de energie electrică.

Comisia guvernamentală creată de Ministerul Energiei va monitoriza constant implementarea măsurilor și va „interveni rapid în caz de criză”. Aceasta va colabora cu toți actorii relevanți din sectorul energetic pentru a asigura continuitatea furnizării de energie și gaze naturale pe ambele maluri ale Nistrului.

„Aceste măsuri sunt esențiale pentru a ne asigura că Republica Moldova este pregătită pentru sezonul rece și că avem un plan clar pentru a gestiona potențialele crize energetice. Vom continua să monitorizăm situația și să luăm măsuri suplimentare, acolo unde este necesar,” a declarat Victor Parlicov în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, în care a fost aprobat Planul.

Printre principalele acțiuni incluse în Plan se numără reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%, conform recomandărilor Uniunii Europene, și promovarea utilizării combustibililor alternativi. 

De asemenea, vor fi asigurate stocuri de gaze naturale, păcură, cărbune și pregătite stocuri de combustibil alternativ de către consumatorii intreruptibili și fabricile de zahăr. Totodată, este promovată utilizarea biomasei și a altor surse de energie regenerabilă în agricultură și în alte sectoare, pentru a reduce dependența de combustibilii tradiționali. De asemenea, vor fi verificate generatoarele electrice din instituțiile publice și dotate acele instituții care nu dispun de echipamente adecvate.