Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SA Energocom va continua să…

SA Energocom va continua să vândă gaze către Moldovagaz în luna august, în urma unei licitații câștigate la Bursa Română de Mărfuri

Sursa: energocom.md

SA Energocom va continua să livreze gaze naturale către Moldovagaz și în luna august, după ce a câștigat pentru a patra oară licitația anunțată de furnizor.

Conform condițiilor contractuale, luna viitoare, Energocom ar urma să vândă către SA Moldovagaz circa 175.5 mii de MWh (sau 16,5 milioane de metri cubi) de gaze naturale, în baza unei formule ce include indicele TTF Front Month.

„Întrucât formula de preț include indicele bursier TTF Front Month, prețul exact pentru luna august se va stabili în ultima zi a lunii iulie”, a menționat Energocom.

Tranzacția a avut loc vineri, 19 iulie, pe platforma electronică administrată de „Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) Est” S.R.L.

Pentru luna iulie, prețul anunțat de achiziție a gazelor naturale a fost de 366 de euro pentru o mie de metri cubi, iar în iunie – aproape 350 euro pentru o mie de metri cubi.

Până acum, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale obliga Moldovagaz să procure gaze de la Energocom, invocând argumente de securitate energetică.

În luna aprilie a avut loc prima licitație la care a participat Energocom pe platforma BRM East Energy SRL, fiind înregistrate trei companii ofertante.

BRM East Energy SRL a început a organiza licitații din luna aprilie pentru consumatorii industriali. De la 1 ianuarie 2025, toți consumatorii non-casnici mari vor fi obligați să facă achiziții, în baza unor amendamente recente votate la Legea cu privire la gazele naturale.