Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SA Energocom anunță că a…

SA Energocom anunță că a semnat un contract de achiziție a energiei electrice cu OMV Petrom România, pentru luna ianuarie

Imagine simbol

SA Energocom a anunțat joi, 9 ianuarie, că a semnat un contract de achiziție a energiei electrice pentru o cantitate de 30 MW bandă (24 de ore din 24) cu OMV Petrom România, valabil în perioada 10 – 31 ianuarie.

Compania deținută de stat face referire la condițiile contractului, care ar prevedea că prețul nu poate fi divulgat deocamdată, dar dă asigurări că „este mai mic decât ofertele existente pe piață”.

„În următoarele săptămâni se așteaptă oscilație de prețuri legate cu reluarea activității economice, ce va genera un consum mai mare, atât în România, cât și în Republica Moldova. Contractul cu OMV Petrom va reduce din cantitatea de electricitate cumpărată pe bursă, care la fel e caracterizată de volatilitate”, explică Energocom.

În octombrie-decembrie 2022, când Republica Moldova se confrunta cu o criza asemănătoare, după ce Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările spre dreapta Nistrului, Energocom de asemenea a cumpărat energie electrică de la OMV Petrom, care deține Centrala termoelectrică de la Brazi prelucrând gaze naturale.

SA Energocom a anunțat anterior că, pentru luna ianuarie 2025, va suplini necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al râului Nistru) cu producție locală și cu importuri din România. Este prima dată, din noiembrie 2022, când malul drept al Nistrului nu va avea contract și nu va achiziționa energie din stânga Nistrului.

Astfel, conform unui comunicat de presă, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh (ceea ce constituie circa 28% din consum), în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă (atât de la instalațiile care au tarif fix stabilit de ANRE, cât și cele de pe piața liberă), însumat reprezentând aproximativ 10%. Sursele de energie regenerabile „depind însă de condițiile meteo și nu pot fi contabilizate ca surse sigure și continue”, menționează Energocom.

Restul 62% urmau să reprezinte importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM. De pe OPCOM urma să fie achiziționați peste 178 mii de MWh (echivalentul a 39% din necesar), iar în baza contractelor bilaterale – alți 105 mii MWh (23%).