România își va dubla capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene. Vladimir Bolea: „Orice ajutor acordat Ucrainei este un ajutor acordat și R. Moldova”
România își va crește capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună. Anunțul a făcut de ministrul român al Transporturilor şi al Infrastructurii , Sorin Grindeanu, după discuţiile de la Galați cu înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, R. Moldova, Ucrainei şi României despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.
În cadrul conferinței de presă după reuniunea de la Galați, ministrul Agriculturii de la Chișinău a afirmat că „orice ajutor acordat Ucrainei este un ajutor acordat și R. Moldova, și orice ajutor acordat R. Moldova este un ajutor acordat inclusiv Ucrainei.
„Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainiene în contextul atacurilor pe care dumneavoastră le ştiţi din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestor întâlniri, am subliniat importanţa rutelor de transport româneşti terestre, pe cale ferată, dar şi navale pentru menţinerea unui flux continuu pentru exporturile şi importurile din Ucraina.
Din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm capacitatea acestei rute. A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste 2 milioane de tone cât avem acum lunar să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare şi anume de aproape 4 milioane de tone”, a detaliat ministrul Sorin Grindeanu.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al R. Moldova, în discuțiile vicepremierului Vladimir Bolea cu oficialii străini a fost menționat că de la începutul războiului în Ucraina, „R. Moldova este un exemplu de solidaritate și vom continua să fim aproape de poporul ucrainean”. Vicepremierul a vorbit și despre efectele negative ale războiului asupra producătorilor agricoli din R. Moldova, se arată în comunicat.
În poziţia transmisă de Ambasada SUA a fost denunţat din nou Kremlinul pentru că „a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală„, scrie Agerpres.
Vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, afirmă că Rusia a distrus, în ultimele săptămâni, circa 200.000 de tone de cereale ucrainene.
„Trebuie să oprim folosirea foamei ca armă şi asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele”, a transmis oficialul. Acesta a mai subliniat că este imposibil ca cerealele ucrainene să fie înlocuite pe piața mondială, relatează DIGI24.