Record de iarnă, înregistrat duminică: peste 20% din consumul de energie electrică al țării, acoperit din surse regenerabile
Duminică, 19 ianuarie, 20,59% din consumul total de energie electrică din R. Moldova a fost asigurat din surse regenerabile produse local, marcând un record pentru sezonul rece. Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Energiei, aceste date reflectă contribuția centralelor electrice regenerabile conectate la rețeaua Moldelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice.
Statistica nu include producția centralelor mici utilizate pentru autoconsum, care funcționează pe baza mecanismelor de contorizare și facturare netă. La sfârșitul anului trecut, aceste centrale mici, instalate în gospodării și companii private, aveau o capacitate totală de 145 MW și erau conectate la rețelele de distribuție. Datele privind producția acestora sunt colectate lunar, ceea ce înseamnă că producția reală pentru 19 ianuarie este, probabil, mai mare decât cea raportată, iar informațiile complete vor fi disponibile ulterior.
Conform autorităților, recordul de 20% ar demonstra „potențialul crescut” al energiei verzi și importanța investițiilor în acest sector.
„Dacă producția de regenerabile ar fi menținută pentru consum intern mai departe, am putea atinge și dublul acestei cifre pe perioada verii, mai ales, odată ce alte capacități urmează să fie puse în operare”, – a declarat Carolina Novac, secretar de stat în Ministerul Energiei.
La finalul anului 2024, capacitățile instalate ale centralelor electrice regenerabile, incluzând energie solară, eoliană, hidro și biogaz, au atins cifra de aproape 580 MW, iar cota energiei regenerabile în consumul final de energie electrică anul trecut a constituit peste 16%. Ținta autorităților ar fi de a crește cota energiei regenerabile până la 30% din consumul energiei electrice.
Guvernul vrea să mai adauge 165 MW capacitate regenerabilă (60 MW eoliene si 105 MW capacități fotovoltaice). În acest scop, au fost lansate în data de 31 octombrie 2024 primele licitații pentru capacități mari, iar dezvoltatorii câștigători vor fi anunțați și desemnați prin hotărâre de Guvern în luna iunie 2025. Licitațiile ar putea atrage investiții în sector în jur de 190 milioane de euro.
Este o creștere de trei ori față de anul 2022 și de 8 ori față de anul 2020. Politicile statului în domeniu includ:
- Modificările aduse in Codul Funciar prin care nu este necesara procedura de schimbare a destinației terenului agricol;
- Creșterea de la 20 MW la 120 MW pentru capacitățile fotovoltaice la tarif fix către business, încurajand mai ales business-ul local
- Scutirea de impozit pe venit la excesul de energie produsă de către prosumatorii la facturare netă
- Scutirea de TVA la construcții, montaj și instalarea fotovoltaicelor
- Scutirea de impozit vamal la componentele modulare ale capacitatilor fotovoltaice
- Simplificarea procedurilor de obținere a statutului de producător de către agenții economici
- Crearea comunitatilor energetice
- Pregatirea cadrului normativ pentru a permite un loc de generare diferit de cel de consum și instalarea fotovoltaicelor de către asociațiile de locatari, precum și permiterea dublului loc de consum la un punct de generare, etc.
Amintim că în Moldova există trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:
- facturarea netă, care a înlocuit de la 1 ianuarie 2024 contorizarea netă, valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;
- tarif fix pentru 15 ani – pentru parcuri și centrale până la 4 MW eolian sau biogaz (fără limită de capacitate);
- preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitații.
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis facilitarea procesului de obținere a avizelor de racordare la rețea. Potrivit Ministerului Energiei, decizia a fost luată pentru consolidarea utilizării tuturor capacităților disponibile de generare de energie electrică regenerabilă, „având în vedere impactul major al surselor de energie regenerabilă pentru acoperirea consumului de energie electrică”.
Decizia a fost luată de către CSE la 27 decembrie 2024, Ministerul Energiei revenind la subiect pentru a transmite că pregătește un proiect de lege pentru a „responsabiliza” deținătorii avizelor de racordare.