R. Moldova va putea accesa 94 de milioane de dolari din cadrul programului cu FMI
Până la finele lunii aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) ar urma să decidă asupra alocării sumei de 94 de milioane de dolari, din cadrul programului curent cu R. Moldova, în sumă totală de 369 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean și șeful misiunii FMI pentru R. Moldova, Ruben Atoyan, într-un briefing de presă, susținut în contextul încheierii celei de-a treia evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).
„În această vizită am ajuns la un acord ca țara noastră să poată accesa cele 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu Fondul Monetar Internațional. Guvernul va trebui să mobilizeze resursele pe intern, să eficientizăm cheltuielile, să avem o guvernare disciplinată și, foarte important, să avem o disciplină bugetară foarte bună. Obiectivul este să crește economia, să îmbunătățim climatul investițional”, a menționat premierul Dorin Recean.
În acest sens, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru R. Moldova, Ruben Atoyan, a declarat că decizia privind privind alocarea sumei de 94 de milioane de dolari ar urma să fie aprobă de conducerea FMI până la finele lunii aprilie.
„Am finalizat cea de-a treia evaluare în cadrul programului susținut de către Fondul Monetar. Acest acord cordul (privind alocarea sumei de 94 de milioane de dolari – n. red.) urmează să fie aprobat de conducerea FMI și consiliul de directori până la finele lunii aprilie. În urma finalizării evaluării curente, R. Moldova va putea accesa circa 94 de milioane de dolari din totalul de 369 de milioane care este întreaga sumă a programului până în 2025. Programul se realizează, în linii mari, în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize care se derulează concomitent.
Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță. Reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența celor mai importante în domeniul prevenirii și combaterii corupției și pentru a consolida cadrul legal anticorupție”, a declarat șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan.
Programul de 40 de luni, susținut de FMI, a fost aprobat la 21 decembrie 2021. El este finanțat printr-un credit în mărime totală de circa 526 de milioane de dolari S.U.A. (400 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 217 milioane de dolari S.U.A. (165,3 milioane de DST) au fost deja debursate, potrivit datelor oferite anterior de autorități.