R. Moldova va importa din Federația Rusă în luna septembrie gaze naturale la un preț cu peste 400 de dolari mai mare decât în august. Vadim Ceban: „Moldovagaz este în proces de consultare cu ANRE”
Prețul de achiziție a gazelor naturale importate de R.Moldova în luna septembrie va fi de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august, anunță joi, 1 septembrie, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
Potrivit lui Vadim Ceban, SA „Moldovagaz” este în proces de consultare cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la modificările și completările la Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale, precum și la principiile de stabilire a prețurilor, pe baza modificărilor propuse de autoritatea de reglementare la Metodologia de calculare a tarifelor la gazele naturale.
„Problema depunerii unei noi cereri de actualizare a tarifelor va fi analizată la una dintre următoarele ședințe ale consiliului de administrație al companiei”, a menționat Ceban.
Noul tarif la gaze naturale pentru consumatorii finali a intrat în vigoare începând de vineri, 12 august. Astfel, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august, care a fost publicată în Monitorul Oficial, consumatorii casnici vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.
Cetățenii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât până acum pentru un metru cub de gaze naturale.
Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, a venit joi, 11 august, cu mai multe precizări cu privire la gazele naturale achiziționate pentru luna august. Astfel, potrivit lui Ceban, volumul de gaze naturale pentru luna august va constitui 27 de milioane de metri cubi, al cărui preț de achiziție este de 1.458,92 de dolari pentru mia de metri cubi.
Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale care vor fi furnizate R. Moldova pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Viceprim-ministrul Spînu a discutat marți, 30 august, în regim de videoconferință și miercuri, 31 august, la telefon, cu Alexei Miller, directorul general Gazprom, referitor la situația livrărilor de gaze pentru perioada următoare.
Gigantul rus Gazprom a anunțat că a obținut un profit net record de 2.500 de miliarde de ruble (circa 41,75 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2022, iar consiliul său de administrație a recomandat plata unor dividende intermediare după ce a renunțat la plata anuală pentru prima dată din 1998, transmite Reuters.
Țările occidentale au impus sancțiuni economice și financiare fără precedent împotriva Rusiei după ce aceasta a început pe 24 februarie ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.
Marți, 30 august, Gazprom a anunțat că boardul său a recomandat plata a 51,03 ruble (0,8558 dolari) pe acțiune ordinară sub formă de dividende pentru prima jumătate a anului 2022, ceea ce duce plata totală a dividendelor la 1.208.000 de miliarde de ruble (20,26 miliarde de dolari).