R. Moldova va contracta un împrumut de 300 de milioane de euro din partea BERD, pentru a asigura securitatea furnizării gazelor naturale. Acord ratificat de Parlament
R. Moldova va contracta un împrumut în sumă de 300 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”. Parlamentul a ratificat vineri, 15 iulie, acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD, semnat la 23 iunie 2022.
Potrivit documentului, Guvernul R. Moldova va contracta un împrumut în sumă de 300 de milioane de euro în scopul creării stocurilor strategice de gaze naturale și diversificării surselor de aprovizionare. Astfel, vor fi diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale în contextul situației politice și a evoluției piețelor energetice din regiune.
Anterior, Legislativul anunța că, creditul va fi debursat în două tranșe a câte 100 de milioane și 200 de milioane de euro, corespunzător. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea de rezervă a gazelor naturale în scopuri de urgență și în scopul diversificării surselor de aprovizionare.
„Prin ratificarea Acordului de împrumut vor fi diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale în contextul situației politice și a evoluției piețelor energetice din regiune”, anunță Parlamentul.
Potrivit proiectului de ratificare a Acordului de împrumut dintre R. Moldova și BERD, semnat la 23 iunie 2022, odată cu ratificarea de către Parlament, cât și implementarea proiectului, implicit, „va crește securitatea energetică a R. Moldova și puterea de negociere cu furnizorul curent al gazelor naturale SAP „Gazprom”, adițional aceasta va contribui și la onorarea angajamentelor statului asumate în cadrul Tratatului de instituire a Comunității Energetice și a Acordului de Asociere RM-UE și transpuse în Strategia Energetică a R. Moldova până în anul 2030, privind diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu resurse energetice”.
Miercuri, 13 iulie, SA „Moldovagaz” și-a modificat demersul prin care a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %. Astfel, după revizuirea unor calcule, compania a solicitat 26 de lei și 31 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA și 28 de lei și 39 de bani, cu TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.
Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat proiectul de hotărâre privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public. Potrivit proiectului consumatorii ar urma să achite, din 1 august, 20 de lei și 61 de bani (fără TVA) sau 22 de lei și 27 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale.
În prezent, consumatorii casnici achită 18 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. Acest tarif a fost aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pe 31 mai 2022 și este afișat în facturi din 1 iunie.
În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.
Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.
Pe 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.
În luna aprilie 2022, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunța că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reușit auditarea datoriei Moldovagaz față de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.
Pe 12 aprilie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.
După invazia Rusiei în Ucraina, prețul la resursele energetice a crescut constant în R. Moldova. Sunt înregistrate scumpiri la energia electrică, gaze naturale, carburanți, produse alimentare și altele.