R. Moldova primește 63 de milioane de dolari din partea SUA, ca sprijin pentru multiplele crize cu care se confruntă țara noastră după invazia Rusiei în Ucraina
Șeful Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, și Ministrul Finanțelor al R. Moldova, Dumitru Budianschi, au semnat miercuri, 17 august, Amendamentele la Acordurile de Asistență din 2016, completând bugetul USAID pentru programe de dezvoltare în R. Moldova cu suma adițională de 63 de milioane de dolari.
Aceste fonduri sunt oferite de către USAID pentru a sprijini țara noastră în parcursul său european și drept răspuns la multiplele crize cu care se confruntă R. Moldova după invazia nejustificată și brutală a Rusiei în Ucraina, anunță USAID Moldova.
Majoritatea fondurilor, $46,3 milioane, vor contribui la creșterea economică durabilă a R. Moldova și vor ajuta economia moldovenească să devină mai rezilientă.
Banii vor fi utilizați la:
– Accelerarea securității energetice a Moldovei pe termen lung prin integrarea cu sistemul energetic european, creșterea volumului de energie regenerabilă și atragerea investițiilor în producerea energiei interne și în eficiența energetică;
– Implementarea noilor tehnologii și inovații care vor impulsiona economia digitală a Moldovei și vor asigura o creștere durabilă;
– Extinderea reformelor favorabile mediului de afaceri și comerț și reducerea zonelor vulnerabile în fața corupției;
– Îmbunătățirea rezilienței și competitivității sectorului agricol al Republicii Moldova în domenii cheie, așa ca vinificația, producerea fructelor, strugurilor de masă, pomușoarelor și mierii pentru a contribui la recuperarea durabilă și inclusivă în urma crizei regionale.
În același timp, potrivit USAID Moldova, $16,7 milioane vor merge la programele destinate consolidării democrației participative și guvernanței.
Asistența se va concentra pe:
– Acordarea sprijinului adițional instituțiilor mass-media independente și crearea unui sector mass-media mai rezilient în fața presiunilor politice și financiare și mai puțin susceptibil în fața dezinformării;
– Extinderea suportului pentru procesele electorale credibile și concurența politică echitabilă;
– Oferirea unui răspuns rapid necesităților imediate ale administrațiilor locale care se confruntă cu fluxurile de refugiați, inclusiv în zonele rurale, pentru a fi mai eficiente, transparente și responsabile, incluzând dezvoltarea comunitară, proiecte de infrastructură și sprijin pentru mediul de afaceri; și
– Amplificarea reformelor actuale din sistemul justiției.
„Invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina a accentuat provocările cu care se confruntă Republica Moldova după doi ani de pandemie. Prin aceste fonduri adiționale, dorim să demonstrăm angajamentul nostru față de poporul moldovenesc și să consolidăm cooperarea noastră care se bazează pe 30 de ani de parteneriat productiv și de succes. Sperăm că aceste fonduri adiționale vor contribui la reziliența Moldovei și vor ajuta această țară mică cu inimă mare să treacă peste provocări, în timp ce se îndreaptă ferm spre UE”, a declarat Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova.
Cu introducerea acestor amendamente, suma totală a grantului oferit de SUA în cadrul Acordurilor de Asistență semnate în 2016 va atinge $153,2 milioane. USAID a oferit asistență pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova începând cu anul 1992.
În ultimii 30 de ani, totalitatea investițiilor USAID în dezvoltarea economiei și democrației R. Moldova constituie peste $600 de milioane.
Guvernul R. Moldova a aprobat, în ședința din 10 august, proiectele privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două Amendamente la Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative și la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană, al căror termen de implementare este 31 decembrie 2025.
Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) este o agenție a guvernului Statelor Unite responsabilă de acordarea asistenței economice țărilor în curs de dezvoltare din întreaga lume. Ea ajută țările la implementarea reformelor democratice şi economice, refacerea în urma dezastrelor şi combaterea sărăciei.