R. Moldova nu se va alinia la măsurile UE privind restricționarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina
R. Moldova va monitoriza cantitățile de cereale importate din Ucraina, fără a se alinia la măsurile UE privind restricționarea temporară a importurilor. Potrivit Ministerului Agriculturii, aceasta decizie a fost luată în urma discuțiilor purtate cu fermierii.
Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că Guvernul este axat pe rezolvarea problemelor de ordin economic a agricultorilor, enumerând acțiunile ce vor fi întreprinse în acest sens.
„Am convenit să monitorizăm importurile de cereale din Ucraina, în vederea prevenirii unei potențiale invazii de cereale. Astfel, vom putea să intervenim atunci când fluxul se va majora considerabil. Un mecanism similar a fost dezvoltat în România. Totodată, vom elabora măsuri economice ce vor diminua costurile de producere. S-a decis ca la prima rectificare a bugetului să suplinim fondul AIPA cu 100 de milioane de lei. Banii vor fi utilizați în scopul subvenționării accizei la motorină, fapt ce le va permite agricultorilor să-și reducă cheltuielile pe care le-au avut în toamna anului trecut. Totodată, vom elabora un program de subvenționare a costurilor pentru îngrășămintele utilizate la însămânțarea suprafețelor agricole în toamna anului 2022. Avem ferma convingere că în acest mod vom reduce prețul de cost și produsele noastre agricole vor putea să concureze cu marfa mai ieftină din Ucraina”, a menționat Vladimir Bolea.
Conform datelor statistice, anul trecut au fost cultivate circa 400 000 de ha cu culturi de toamnă.
Asociația Forța Fermierilor a cerut Guvernului urgentarea luării deciziei privind alinierea R. Moldova la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.
Reprezentanții Asociației au subliniat că fermierii mici și mijlocii din țara noastră se află în pragul falimentului din cauza „prăbușirii prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina” și cer compensarea pierderilor suferite de agricultorii moldoveni.
Într-un comunicat de presă emis luni, 8 mai, Asociația Forța Fermierilor a afirmat că potrivit unor estimări, în ultimul an pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 miliarde de lei.
Pe 6 mai, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al R. Moldova, Vladimir Bolea, a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Mykola Solski. În cadrul întrevederii, Vladimir Bolea, l-a anunțat pe Mykola Solski despre intenția R. Moldova de a se alinia deciziei UE privind interzicerea temporară a importului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.
Pe 5 mai, ministrul Agriculturii a discutat și cu șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, despre intenția Chișinăului de a restricționa importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina, așa cum a decis, pe 2 iunie Comisia Europeană pentru 5 state comunitare: România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.