R. Moldova analizează trei posibile scenarii privind reducerea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, susține ministrul Spînu. Vor fi necesare măsuri pentru economisirea gazelor cu cel puțin 15%: „Ne așteaptă o iarnă complicată”
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că Guvernul analizează trei scenarii privind limitarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom. Autoritățile iau în considerare o posibilă limitare a livrărilor de 35% – ca în luna octombrie a anului 2021, în proporție de 50% sau sistarea integrală a contractului dintre Gazprom și Moldovagaz. Totodată, vicepremierul Spînu dă asigurări că, indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.
„Întreaga Europă, cât și țara noastră, trece prin greutăți provocate de criza energetică. Vedem zilnic cum marilor țări europene li se reduc volumele de gaze sau li se sistează în întregime” a subliniat viceprim-ministrul Andrei Spînu.
Deși, potrivit ministrului Spînu, „ne așteaptă o iarnă complicată, cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei și cu foarte multe necunoscute referitor la contractul cu Gazprom, în această iarnă, toți vom avea căldură în casă”.
Totuși, oficialul susține că R. Moldova va trebui să economisească, să identifice combustibil alternativ de încălzire, să aibă gospodăriile asigurate cu lemne și cărbuni și să se ofere compensații celor care au nevoie.
„Toți consumatorii casnici vor avea în continuare acces la căldură. Indiferent de scenariile care se vor derula. Guvernul va fi alături de oameni în această perioadă. Vom avea rezerve de gaz, surse alternative de import. Ne pregătim de scenariile în care unele întreprinderi trec pe surse alternative de energie și vom promova consumul rezonabil în instituțiile publice, în companii și la consumatorii casnici”, a declarat ministrul Infrastructurii în cadrul unei conferințe de presă cu privire la acțiunile întreprinse de Guvern pentru pregătirea sezonului de încălzire 2022-2023.
Pentru diversificarea surselor de energie alternativă a gazelor naturale vor fi suplinite rezervele de stat cu păcură.
„Păcura este o alternativă la gazele naturale pentru Termoelectrica, pentru a produce energie electrică și a asigura cu căldură municipiul Chișinău. Totalul necesar este de aproximativ 216 mii de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2022. Au fost semnat deja contractul de achiziție pentru primele volume de păcură care merg în rezervele de stat. Nu voi putea face publică informația privind cantitatea, ținând cont că rezervele de stat sunt secret de stat”, a spus ministrul Infrastructurii.
În perioada următoare, Guvernul va veni cu mai multe detalii despre planul de acțiuni privind asigurarea populației cu lemn de foc. Potrivit ministrului, Executivul va facilita și importul de cărbune. „Vom veni cu decizii care să ajute să atragem o cantitate suplimentară cel puțin 100 mii tone de cărbune”, a afirmat Andrei Spînu.
Printre acțiunile întreprinse deja de Guvern pentru pregătirea de sezonul rece, Spînu a menționat aprobarea legii privind fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care va permite acordarea, în factură, a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică.
„La fel cum am făcut anul trecut, vom face și anul acesta. Oamenii care au cel mai mult nevoie de ajutor vor primi acest ajutor în factură”, a declarat Andrei Spînu.
În același timp, R. Moldova a semnat un acord de împrumut cu BERD în valoare de 300 de milioane de euro.
„Avem rezerve financiare pentru a putea face față unor situații extreme. Mă refer la limitarea sau întreruperea livrărilor de gaze naturale. Suplimentar, trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a reduce din consum acolo unde este posibil. Ne propunem o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze naturale, așa cum o fac toate țările din Uniunea Europeană”, a accentuat ministrul.
Spînu a mai menționat că R. Moldova și-a făcut deja stocuri de gaze de 24 de milioane de metri cubi și a primit 75 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru atenuarea impactului socio-economic produs de creșterea prețurilor la gaze naturale.
Guvernul urmează să stabilească acțiunile necesare care trebuie să fie întreprinse de către autorități și întreprinderi pentru prevenire și atenuare impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizărilor gazelor naturale.