R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”
R. Moldova a semnat, pe 29 iunie, Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și ministru delegat, din partea Presedinţiei franceze, în cadrul conferinței „Connecting Europe Days 2022, Europe’s mobility flagship”, Christophe Bechu.
Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, semnarea acestui Acord oferă transportatorilor moldoveni posibilitatea să efectueze operațiuni de transport prin țările UE fără autorizații de transport rutier.
„Dragi transportatori moldoveni, acum aveți posibilitatea să efectuați operațiuni de transport prin țările UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier. Puteți să vă încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene. Aveți cale liberă în UE! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de UE.
Pentru cetățeni, vom asigura astfel buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, afectată de situația din Ucraina.
Acest coridor al solidarității va pune capăt tuturor problemelor întâmpinate pe parcursul acestor luni de conflict, dar și a vechilor istorii când transportatorii trebuiau să-și împartă autorizațiile. Odată cu acest Acord, această istorie nefastă se încheie și nu se va mai repeta, iar noi avansăm deciși către Europa”, a scris Spînu pe Telegram.
Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit.
La ceremonia de deschidere a evenimentului, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu Adina Vălean, comisar european pe transporturi, și a semnat cu ministrul Transporturilor din Ucraina, Aleksandr Kubrakov, o scrisoare comună pentru Comisia Europeană pentru dezvoltarea:
• coridorului rutier pe direcția Jitomir – Berdiciv – Vinniția – Nemiriv – Soroca – Râșcani. Dezvoltarea acestui traseu, în special, includerea lui în harta TEN-T și construirea unui pod de frontieră peste râul Nistru vor rezolva problemele logistice și vor crea condiții adecvate de siguranță pentru transportul și schimbul de mărfuri cu UE;
• rețelei de drumuri a R. Moldova cu rețeaua de autostrăzi din România, prin construirea podului rutier Ungheni (România) – Ungheni (R. Moldova) peste râul Prut, ca o continuare a autostrăzii A8 Târgul-Mureș – Iași – Ungheni, care va deschide o mare oportunitate de extindere a acestei construcții la Chișinău și Odesa.
De asemenea, ministru Andrei Spînu a semnat miercuri, 29 iunie, alături de alte țări (Austria, Germania Croația, Bulgaria, Cehia, România, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Serbia, Ucraina) și Concluziile privind reabilitarea și întreținerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre și afluenții săi. Document care vine să sprijine durabil și eficient navigația pe Dunăre, reducerea barierelor administrative în navigația transfrontalieră a râului, dezvoltarea infrastructurii terestre, în special locurile de acostare, mai anunță MIDR.
„Connecting Europe Days 2022, Europe’s mobility flagship” este cel mai important eveniment al UE privind mobilitatea și transport, care se desfășoară în perioada 28-30 iunie, la Lyon, Franța.
Evenimentul reunește oficiali de rang înalt din UE, reprezentanți ai societății civile și a instituțiilor europene, pentru a discuta modalități de consolidare și modernizare a rețelei europene de transport, reducând în același timp emisiile și consolidând legăturile cu țările vecine.